Csökkenő kitermelés drágítja az olajat

Vágólapra másolva!
A globális olajárak emelkedtek hétfőn, miután Venezuela és Nigéria bejelentette, hogy csökkentették a kitermelést. Az olajárak július vége óta egyre estek, az OPEC pedig korábban már célzott rá, hogy fordítani akar a tendencián.
Vágólapra másolva!

Nigéria és Venezuela napi 170 ezer hordóval csökkentette összesített olajkitermelését. Venezuela a világ kilencedik, Nigéria pedig a tizenkettedik legnagyobb olajtermelője. A hírre hétfőn emelkedtek a kőolajárak; az amerikai könnyű nyersolaj hordónkénti ára 62,95 dolláron állt Európában, míg a londoni Brent kőolaj 62,58 dollárra emelkedett.

A két ország lépésére úgy tekintenek, mint a nyersolajárak aládúcolásának eszközére, amelyek az ellátási aggodalmak csillapodásával 20 százalékot estek a július végi csúcsról. Bár mindkét ország tagja az OPEC-nek, a többség ragaszkodik azon állásfoglaláshoz, hogy jelenleg nincs érvényes terv az OPEC össztermelésének csökkentésére. A 11 tagú OPEC jelenlegi hivatalos termelési plafonja 28 millió hordó naponta, amely 2005 júliusa óta van érvényben. Az olajtermelőket tömörítő szervezet azt állítja, Venezuela és Nigéria saját döntésük alapján cselekedtek így.

Júliusban az olajárak 78 dolláros rekordmagasságba kerültek, a nukleáris terveket dédelgető Iránnal szemben kilátásba helyezett szankciók, valamint az Izrael és a Hezbollah fegyveresei között Dél-Libanonban zajló konfliktus miatt. Az Irán elleni szankcióktól való félelem azóta jelentősen csökkent, és az utolsó izraeli csapatok is elhagyták Libanont.