Az OECD borúlátóbb a magyar kormánynál

Vágólapra másolva!
A közép-európai régióban a szlovák gazdaság bővül az idén és jövőre is a leggyorsabban, stabil növekedés várható Lengyelországban és Csehországban, míg Magyarországon a növekedési ütem erőteljesen lassul - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság növekedési ütemében az idei évi 4 százalék körüli növekedés után erőteljes lassulás várható jövőre és 2008-ban, amikor az adók és a hatósági árak emelése kezdi éreztetni hatását a lakossági fogyasztásban - olvasható az előrejelzésében.

Az OECD szükségesnek tartja a költségvetésikiadás-csökkentéseket, hogy a szigorító intézkedések hosszabb távon kedvező hatással járhassanak.

A nemzetközi szervezet jelentésében fontosnak tartja a költségvetési konszolidációt, "a szakítást a pénzügyi célok teljesítése elmaradásának magyar szokásával", és szükségesnek tartja, hogy a szerkezeti változásokat tartós kiadáscsökkentések kísérjék.

Az OECD megállapítja, hogy a piacok kedvezően reagáltak ugyan az azonnali kiigazító intézkedésekre, ennek ellenére a költségvetési politika iránti bizalom megingását komoly kockázati tényezőnek tekinti. A stabilizációs tervtől való bármilyen eltérés jelére meginoghat a Magyarországba vetett bizalom.

Az OECD megállapítja, hogy az államháztartás hiányára megadott prognózisának nagyjából megfelel a magyar kormány terve, de az OECD a 2008. évi hiányt a tervezettnél 1,4 százalékponttal nagyobbra várja.