Idén is nagyobb lesz a nyugdíjasok inflációja

Vágólapra másolva!
Várhatóan idén is folytatódik a nyugdíjasok fogyasztói kosarának az átlagosnál gyorsabb drágulása. Tavaly az átlagos áremelkedési ütem 3,9 százalék volt, míg a nyugdíjasok fogyasztói kosara 5,0 százalékkal drágult - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjas fogyasztók kosarának gyors drágulása mögött a gyógyszerek és a háztartási energia árának, valamint az élelmiszerárak átlagosnál magasabb emelkedése áll. Ezek a költségek - az átlagosnál nagyobb - 60 százalékos arányt képviselnek a nyugdíjasok fogyasztásában.

Tavaly szeptemberig 1 százalékon belül volt a tényleges fogyasztói árindex és a nyugdíjasmutató emelkedési ütemének eltérése - egy évre visszatekinve -, ez azonban azóta 1,9-2,0 százalékra nőtt. Ez a különbség könnyen állandósulhat - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az élelmiszerek árai tavaly már gyorsabban emelkedtek, mint az átlagos árindex, - ráadásul szeptembertől két számjegyű volt az éves drágulás -, és még további áremelések várhatók, egyrészt a pékek drágítási ígéretei miatt, másrészt a húsiparban.

Az időjárás szintén nem kedvez az időseknek, ha ugyanis fagyok lesznek a téli-tavaszi évszakforduló táján, az súlyos károkat okozhat a mezőgazdaságban, feljebb tolva a piaci árakat. Ezek alapján az élelmiszerárak simán beragadhatnak a két számjegyű tartományban - mondta Suppan Gergely.

A háztartási energia idei drasztikus drágulása tovább rontja a helyzetet. Bár rászorultsági alapon kapnak kompenzációt a fogyasztók - köztük vélhetően a nyugdíjasok többsége -, azért a hatása érezhető lesz januártól-februártól. A gyógyszerárak támogatásának átalakítása révén pedig bizonyos gyógyszereknek többszörösére nő az ára. A vizitdíj, illetve más, egészségügyi tarifák bevezetése szintén e kör kiadásait növelheti leginkább.

A nyugdíjak ebben az évben 4 százalékkal emelkedtek, így az év egészére várható 6,2 százalékos inflációhoz viszonyítva 2,1 százalékos reálnyugdíj-veszteséggel kell számolniuk a nyugdíjasoknak. Amennyiben megmarad a különbség a kétféle inflációs mutató között, akkor a nyugdíjas árindexhez képest a reálcsökkenés a 4 százalékot is eléri.