Újabb indiai acélóriás jött létre

Vágólapra másolva!
A Tata Corporation megnyerte a jogot, hogy felvásárolja az angol holland Corus acéltársaságot. A Tata egy brazil társaság elől szerezte meg a Corust. A felvásárlással a világ ötödik legnagyobb acéltársaság a jött létre. A Tata 11,3 milliárd dollárt fizetett a Corusért.
Vágólapra másolva!

Felvásárolhatja az indiai Tata Steel a brit-holland Corus acélműveket. Az indiai óriásvállalat a brit felvásárlási testülettől kapott engedélyt az üzletre. A Corus világszerte 47 300 embert alkalmaz, a Tata szerint nem lesznek elbocsátások.

Az indiai Tata vállalatcsoport szerint a Corus megvásárlásával "fejlesztik meggyőző erejüket a nemzetközi acélpiacon". A Tata ugyan már korábban is gyártott acélt, azonban a mostani vásárlással a világ ötödik acélgyártójává vált.

A Mumbai központú cég októberben kezdte meg harcát a Corusért. A brit-holland vállalatnak időközben egy másik kérője is akadt a brazil CSN személyében. A Tata 4,1 milliárd angol fontot ajánlott első ízben, azonban a Corus decemberben egy 4,7 milliárdos javaslatot tett közzé, mejd nem sokkal később bejelentette, hogy a brazil cég 4,9 milliárd fontért átveszi a Corust. A Tata végül 5,75 milliárd angol fontot ajánlott, és győzött a versenyben.

Kamal Nath indiai kereskedelmi és ipari miniszter üdvözölte az üzletet: "Ez már kétirányú utca. Már nem csak India keres befektetőket, hanem az indiai vállalatok is komoly befektetőkként jelennek meg a piacon." - lelkendezett a miniszter.

A Tata 2006-ban a világ 56. legnagyobb acélgyártója volt, 5,3 millió tonna acélt gyártott. A Corus volt világ legnagyobb acélgyára tavaly 18,2 millió tonnával.