Óriásberuházást tervez a Dunaferr

Vágólapra másolva!
A Dunaferr Zrt. eddigi legnagyobb volumenű fejlesztési programjába kezd 2007-ben. A közel 300 milliárd forint konszolidált árbevételű acélipari csoport mintegy 44,6 milliárd forintos fejlesztésbe kezd az idei évben.
Vágólapra másolva!

A beruházásra szánt összeg kizárólag a termelést szolgáló kapacitás- és tevékenységbővítést, illetve minőségjavítást célzó beruházásokat foglalja magában, és nem tartalmazza a vállalat szükséges energetikai fejlesztéseit.

Korábbi vállalásaival összhangban a Dunaferr Zrt. tulajdonosa, az ukrán Donbass Ipari Szövetség a fejlesztések fontossága miatt lemond osztalékjövedelméről, és a teljes 2006-os - várható adózás előtti eredményét, mintegy 41 milliárd forint összegű - nyereségét a fejlesztésekre fordítja. A hiányzó forrásokat hitelfelvétellel teremti elő a vállalat.

A több mint nyolcezer főt foglalkoztató acélvállalat tulajdonosa hosszú távon tervez, szélesíteni kívánja a Dunaferr tevékenységét, növelni termékkörének minőségét és mennyiségét. "A Dunaferr a 2006-os évhez képest idén mintegy 5-6 százalékkal szeretné növelni eredményességét" - mondta el Natalja Basinszka gazdálkodási vezérigazgató-helyettes.

A Dunaferr cégcsoport jövőjét döntően befolyásolja, hogy a vállalat mennyire sikeresen tudja megvalósítani ezeket a fejlesztéseket, beruházásokat, átalakításokat. A kapacitás- és tevékenységbővítést, illetve minőségjavítást célzó beruházások közel egyéves előkészítő munka után márciusban, a szokásos éves karbantartási leállással egy időben megkezdődtek.

"A Dunaferr történetében még nem fordult elő a most megkezdetthez hasonló volumenű, összehangolt fejlesztés. A beruházásokat emellett minden korábbinál gyorsabban, a lehető legkisebb termeléskieséssel szeretnénk megvalósítani" - emelte ki Natalja Basinszka.

Részben az elmúlt két év sikeres és nyereséges működésének köszönhetően, részben a hosszú távú tervek megvalósítására tett erőfeszítések keretében idén év elején a vállalat vezetése a dolgozói képviseletekkel 7,35 százalékos bérfejlesztésben állapodott meg, és a privatizációs szerződésben vállalt határidőn túlmutató bérmegállapodást kötött.