Eltűnhet a mirelit az üzletekből

Vágólapra másolva!
A tavalyi aszály miatt hiány alakulhat ki több fagyasztott hűtőipari termékből a hazai piacon - mondta a Világgazdaságnak Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság értesülései szerint először a zöldborsó-, spenót-, tök- és egreskészletek merülhetnek ki. A hűtőipari cégek üres raktárakkal vágnak majd neki az idei feldolgozási szezonnak, de a várható hiány mértékét ma még nem lehet megbecsülni. A prognózisok szerint komoly hiánytünetek májusra várhatók. A nagykereskedelemben több áruféleség már ma is korlátozottan kapható, és a kiskereskedelem is visszafogott forgalmazással értékesíti azokat a szűkös készletek miatt.

A magas felvásárlási árak is nehezítették az átvételt tavaly. Cseh László tájékoztatása szerint az egyik legnagyobb ipari mennyiséget képviselő zöldborsó 35-40 százalékkal drágult, csemegekukorica ára 15-20, a gyümölcsöké 60-70 százalékkal nőtt. Így az iparág tavaly a megelőző évi árumennyiség 75 százalékát vásárolta csak fel, és ez 120-130 ezer tonna alapanyagnak felelt meg.

A vállalkozások összesített árbevétele 15 százalékkal, 30 milliárd forintra apadt. Ebben közrejátszott az is, hogy itthon a cégek eddig csak 5-20 százalékkal tudták emelni átadási áraikat, mert számos kereskedő továbbra is olcsón behozott termékekkel látta el a kereskedelmi láncokat. Több alapanyagból Európa többi részén is hiány van, ezért az exportpiacok elismerték a többletköltségeket.

A szövetség az idei feldolgozási szezonban is magas felvásárlási árakra számít, mivel a zöldség- és gyümölcstermelők más agrárpiaci szereplőkéhez - például a nemzetközi árrobbanás előnyeit élvező gabona- vagy olajosnövény-ágazatban tevékenykedőkéhez - hasonló jövedelmet várnának el. A hűtőipar helyzetét nehezíti, hogy a vállalkozások legfeljebb nulla körüli öszszesített eredményt érhettek el tavaly, jelentős részük pedig veszteséggel zárhatta az évet - olvasható a Világgazdaságban.