A PM vizsgálja az inflációs hatásokat

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztériumban vizsgálják az élelmiszerárak és az olajár emelkedés inflációs hatását - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. A kialakult makrogazdasági helyzetben folynak a számítások, ezért most nem látja indokoltnak számszerű adatok közlését - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy változtatnak-e az idei inflációs prognózison.
Vágólapra másolva!

A PM a tavaly novemberben nyilvánosságra hozott aktualizált konvergenciaprogramban az idei inflációt a korábban prognosztizált 4,5 százalékról 4,8 százalékra emelte, jövőre 3,0 százalékos inflációval számol.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi közlése szerint a fogyasztói árak az idén februárban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az év első két hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Februárban az "alapdrágulás", a maginfláció 5,3 százalék volt éves, és 0,4 százalék havi összehasonlításban. A fogyasztói árak 2008 januárjában 7,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 januárjában és 1 százalékkal nőttek 2007 decemberéhez képest.