A vártnál kevésbé növekedett Japán

Vágólapra másolva!
Japán gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben 3,5 százalékkal teljesített többet, mint 2006 utolsó negyedében, közölte a japán kormány statisztikai szolgálata szerdán, lejjebb igazítva a korábbi, 3,7 százalékos GDP-növekedésre szólt becslést. A növekedés még így is sokkal nagyobb volt, mint a 2,3 százalékos elemzői becslés.
Vágólapra másolva!

A jövőre nézve nem bíztató, hogy a kiigazítást főleg a beruházások korábban számítottnál kisebb többlete tette szükségessé: a tőkeberuházások az utolsó negyedévben csak 2,0 százalékkal nőttek az előző negyedhez képest, és nem 2,9 százalékkal, ahogyan az első hivatalos becslés jelezte. A lakossági fogyasztás igen gyenge, 0,2 százalékos többletét megerősítette az új becslés is.

Az elemzők biztosra veszik, hogy az idén a japán gazdaságra is lassulás vár az első félévben az amerikai visszaesés, a kedvetlen hazai fogyasztás és a magas energia- és nyersanyagárak miatt csökkenő vállalati profitok miatt.

Az EU statisztikai hivatalának számítása szerint a tavalyi naptári évben a japán GDP 2,1 százalékkal nőtt a 2006-os 2,4 százalékot követően, az Egyesült Államok gazdasági növekedése 2,2 százalékra lassult 2,9 százalékról, az euróövezeté 2,6 százalékra 2,8 százalékról, az egész EU-é 2,9 százalékra 3,0 százalékról.