Visszaesést vár a cseh jegybank

Vágólapra másolva!
Jelentősen mérséklődik a cseh gazdaság növekedésének az üteme az idei évben. Míg tavaly 6,5 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék (GDP), addig az idén ez várhatóan csak 4,1 százalék lesz - jelentette ki Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

A jegybank év eleji hivatalos prognózisa 2008-ra még 4,6 százalékos GDP növekedést tartott reálisnak. Zdenek Tuma erről a képviselőházban beszélt, amikor a honatyák megvitatták a tavalyi inflációról szóló jelentést.

A jegybankelnök szerint a gazdasági növekedés mérséklődése alapvetően annak lesz a következménye, hogy az idén várhatóan csökken a lakossági fogyasztás Csehországban. Ezt alapvetően a kormányzat januárban életbe lépett adó- és társadalmi reformjai váltották ki, s hozzájárult a magas infláció is.

A fogyasztói árak janurban és februárban is átlagban 7,5 százalékkal emelkedtek, ami jóval magasabb, mint a korábbi csehországi infláció. A tavalyi év rekordmértékű gazdasági növekedését viszont éppen a fogyasztás megugrása alapozta meg.

Zdenek Tuma mindezek ellenére hangsúlyozta, hogy a cseh gazdaság jelenleg továbbra is nagyon jó karban van. Ez azonban azt jelenti, hogy a gazdaság reális helyzetet nyomást fejt ki a magasabb árak érdekében. Az első két hónap inflációs adata igen magas, de ez a tendencia a következő néhány hónapban is fennmarad. Az infláció csökkenésére legkorábban az év közepén lehet számítani.

A Cseh Nemzeti Banknak eltérően számos más európai jegybanktól nincsenek gondjai a likviditással. A jegybank ugyanakkor nagy nyomásnak van kitéve: az egyik oldalon vannak az említett inflációs várakozások nyomások, a másik oldalon az inflációellenes nyomások, különösen a cseh korona rendkívüli gyors erősödése következtében.

"Ez a helyzet a jegybank vezetésének nagyon megnehezíti a döntéshozatalt" - jegyezte meg Tuma. A bankár kijelentette: a jegybank elemzései szerint várható, hogy az inflációs nyomás fokozatosan csökkenni fog, s az árszint ismételten stabilizálódik, de már a korábbinál magasabb szinten.

Ennek alapján megjósolható, hogy már a jövő évben, tehát 2009-ben a cseh gazdaság növekedése ismét felgyorsulhatna. Zdenek Tuma megjegyezte: 2009-ben a tervek szerint megin dul a termelés az észak-morvaországi Nosovicében épülő Hyundai autógyárban, s ez komoly lökést adhat a cseh gazdaságnak.