További kamatemelést jósolnak

Vágólapra másolva!
További pénzügypolitikai szigorítást várnak még az ennek szükségességét vitató londoni elemzők is az MNB hétfői negyed százalékpontos kamatemelése után; a keddi előrejelzések között van agresszív, 9 százalékos kamatszint-tetőzést valószínűsítő is.
Vágólapra másolva!

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege - amely előzőleg a magyar jegybanki kamat szinten tartását látta volna indokoltnak - keddi kommentárjában azt emelte ki, hogy a monetáris tanácsi ülésen nem volt fél százalékpontos emelési javaslat.

Jóllehet a belső fogyasztás változatlanul gyenge, és az infláció az év további részében lassulni fog, az MNB jó eséllyel még egy, "megelőző jellegű" negyed százalékpontos kamatemelést végrehajt májusban, a dezinflációt alátámasztó egyértelmű adatok hiánya miatt, jósolják a UBS szakértői.

A ház fenntartja azt a véleményét, hogy a szerkezeti reformok hiánya, a nagy adóteher és a gazdasági kilátások bizonytalansága továbbra is lenyomja a belső keresletet. A munkapiac feszességének oldódása és a gyenge növekedés is az infláció lassulását valószínűsíti a belátható pénzügypolitikai távlatban.

A kevésbé világos bérfolyamatok és a meglehetősen fokozatos eddigi inflációslassulás mellett azonban várhatóan a májusban kijövő új Inflációs Jelentés is jó eséllyel a kamatemeléshez ad majd muníciót abban a hónapban, áll a UBS keddi londoni előrejelzésében.

A ház 8,50 százalékon várja a magyarországi kamatszint tetőzését.

A UBS elemzőinek értelmezése szerint ugyanakkor Simor András MNB-elnök kijelentése arról, hogy a jegybank nem kötelezte el magát semmilyen kamatpálya mellett, lehetővé teszi a szigorítások visszafordítását és a kamatcsökkentések elkezdését az idei harmadik negyedév végétől, ha a munkapiaci folyamatok kedvező irányt vesznek és az infláció érzékelhetően lassul.

A UBS londoni részlege azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2008 végére 7,75 százalékra csökken. Ez is már emelt prognózis; a ház korábban 7,25 százalékos kamatszintet várt 2008 végére.

További negyed százalékpontos emelést vár májusra, az Inflációs Jelentéssel egy időben a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege is. A ház keddi elemzése szerint az elmúlt néhány hónap meredek energiaár-emelkedése és az ehhez járuló, vártnál magasabb béremelkedés miatt az MNB valószínűleg ismét emeli inflációs előrejelzését.

Jóllehet az új prognózishoz már az erősebb forintot fogják használni, ez sem lesz azonban elégséges az új, felfelé mutató inflációs kockázatok ellensúlyozásához a JP Morgan elemzői szerint.

A ház - annak alapján, amit londoni elemzőinek a minap magyar pénzügyi illetékesek Budapesten mondtak - már korábban is jósolta, hogy a májusban esedékes új Inflációs Jelentés emelni fogja a prognózist.

A cég várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új előrejelzés 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári Inflációs Jelentésben szereplőnél.

A JP Morgan londoni elemzői által az MNB, a pénzügyminisztérium, a gazdasági minisztérium, valamint az ÁKK és a PSZÁF szakértőivel tartott magyarországi megbeszéléseken - a cég erről Londonban múlt héten kiadott ismertetése szerint - a konszenzusos nézet az volt, hogy további kamatemelések szükségesek az inflációs várakozásnak a 3 százalékos célszint körüli rögzítéséhez.

A JP Morgan mindazonáltal azzal is számol, hogy 2009-ben összesen 0,75 százalékpontos enyhítés következik, első negyedévi kezdettel.

Jóval agresszívabb előrejelzést adott kedden a Dresdner Kleinwort. A Dresdner Bank londoni befektetési részlege szerint "a nagyon közeli jövőben" újabb, negyed százalékpontos emelés, utána "átmeneti szünet" várható. A globális környezet romlása, és ennek a forintra gyakorolt, valószínűsíthetően negatív hatása azonban jó eséllyel arra fogja kényszeríteni az MNB-t, hogy akár 9,00 százalékig is emelje alapkamatát az év végéig a londoni Dresdner-elemzők szerint.

Hasonlóan agresszív kamat-előrejelzést adott kedden a Goldman Sachs. A globális bankcsoport londoni befektetési részlege szerint a várakozásokhoz képest "enyhe" volt az e havi negyed százalékpontos emelés. A "pénzügypolitikai hangnem azonban továbbra is héja", ami újabb kamatemeléseket valószínűsít.

Az MNB-t aggasztja a gyorsuló bérnövekedés és a felfelé araszoló inflációs várakozás, és ha az infláció 2009-ben is a cél felett lesz, az azt jelentené, hogy a jegybank négy egymást követő évben túllépte a célszintet, ami már hitelesség-vesztési kockázattal jár, áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében.

A ház ezért azt jósolja, hogy folytatódik a magyarországi pénzügypolitikai szigorítás, és már a következő három hónapban 9 százalékra emelkedik a jegybanki kamatszint a jelenlegi 8,25 százalékról.

Ekkora emelést még a piac sem áraz: a határidős kamattermék-kontraktusokból következtethetően a piacon 8,75 százalékos tetőzést várnak. Az MNB kamatpályájáról már a hétfői emelési döntés után nyilatkozó londoni elemzők véleménye is megoszlott.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési csoport felzárkózó piacokért felelős főközgazdásza a döntés bejelentése után azt mondta: ha egy jegybank nem hajtja végre az inflációs várakozások kordában tartásához szükséges kamatemeléseket a növekedési félelmek miatt, elveszti hitelességét.

Michal Dybula, a BNP Paribas közép-európai közgazdásza ugyanakkor "szükségtelennek" nevezte a hétfői kamatemelést, amely szerinte "csak tovább hosszabbítja a nagyon gyenge gazdasági teljesítménnyel jellemzett időszakot".