Gyorsan nőnek az adóbevételek

Vágólapra másolva!
Az első négy hónapban nem volt olyan adónem, amelyből a befolyó bevétel ne nőtt volna tíz százalékkal. Nemcsak a lakosságtól beszedett adók nőnek, de a társaságoktól érkezők is kedvezően alakultak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A megugrott társasági különadó-bevételeknek köszönhetően látványosan nőtt a költségvetés bevétele a vállalati adókból. Az első négy hónapban a társasági adóbevételek és a különadóból származó befizetések 169,2 milliárd forintra rúgtak, ez 22 százalékkal magasabb a 2007-es hasonló időszakban regisztrált összegnél. A növekedés nem éppen "alvó gazdaságra" utal, ám egyelőre korai volna a hurráoptimizmus: a társasági adóbevételek ugyanis stagnáltak év/év alapon, ezzel szemben a különadóból származó bevétel 2007 első négy havához képest jelentősen nőtt - ezt a PM szakértői a bevallási szabályok változásával magyaráznak.

A kisvállalkozások által fizetett eva is 15 százalékkal volt több az idén, itt már a bevallási szabályok változására sem lehet hivatkozni - egyértelműen nőttek az adóbevételek. A fogyasztási adók esetében a legszerényebb a növekedés, az első négyhavi áfabevételek - öt százalékkal bővülve a tavalyihoz képest - 714 milliárd forintra rúgtak. A jövedéki adó számai sem támasztják alá azt a közkeletű vélekedést, hogy a költségvetés az olajárak emelkedéséből extrajövedelemre tenne szert, bár tagadhatatlan, hogy ez a tendencia kissé javítja a költségvetés pozícióit.

A fogyasztási adókhoz hasonló súlyú lakossági befizetések is tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedtek, ami a folyamatos szja-fizetési hajlandóságnak, illetve a növekvő különadó-bevételeknek köszönhető. Ugyanakkor szembetűnő mértékben - harminc százalékkal - nőttek a lakossági illetékbefizetések, ami messze meghaladja az egész évre tervezett tízszázalékos növekedést. Különösen januárban volt számottevő az illetékbevételek növekedése, ami részben az illetékhivatalok 2007-es átszervezésével magyarázható, ugyanis tavaly az átszervezések miatt átmenetileg csökkent az illetékhivatalok aktivitása, emiatt az első negyedéves bázis alacsony lett - olvasható a Napi Gazdaságban.