A Dél-Alföldön is gyűjtögetett az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága az első félévben 219,9 milliárd forint nettó bevételt szedett be a kiemelt adó- és járuléknemekben, ez 11,1 milliárd forinttal több mint az előző év azonos időszakában - tájékoztatta Tamásné Czinege Csilla regionális igazgató az MTI-t hétfőn.
Vágólapra másolva!

A nettó áfa-bevétel a régióban 8,3 százalékkal, 26,171 milliárd forintra csökkent, ennek oka, hogy az áfa-kiutalások nagysága - a határon túli értékesítés 43 százalékos növekedése következtében - 15,7 százalékkal emelkedett - áll a regionális igazgatóság közleményében.

A személyi jövedelemadó befizetés az elmúlt év első félévéhez viszonyítva, 8,6 százalékkal növekedett, a kiutalás viszont 10 százalékkal visszaesett, a nettó szja-bevétel 55,713 milliárd forint volt az első félévben a régióban. 2008 június végéig az igazgatóságra 479.144 személyi jövedelemadó bevallás érkezett, ezek 18,4 százalékát elektronikusan, 62,2 százalékát CD-n, csaknem egyötödét pedig papír alapon nyújtották be az adózók.

A társasági adóból származó bevétel az első félévben 20,6 százalékkal, azaz csaknem 2 milliárd forinttal haladta meg a múlt év azonos időszakit, a társadalombiztosítási befizetések nettó összege a régióban 4 százalékkal 4,8 milliárd forinttal nőtt. Régiós szinten az első hat hónapban az adóhivatal 7 milliárd forint illetékbevételt szedett be.

Az ellenőrzési tevékenység eredményeként a megállapított adókülönbözet a tavalyi év első félévéhez viszonyítva 67,1 százalékkal növekedett. Összesen 14.798 ellenőrzéssel 22,4 milliárd forint nettó adókülönbözet állapítottak meg, a jogerőssé vált nettó adókülönbözet meghaladta a 15 milliárd forintot. Az első félévében 725 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be az igazgatóság, ezek több mint kétharmada zárult megállapítással, a feltárt adókülönbözet 3,9 milliárd forint volt.

Az adóhatóság a régióban 56 büntető feljelentést kezdeményezett az első hat hónapban, az együttes elkövetési érték megközelítette az 1 milliárd forintot.