Magyar kapcsolat: nem menesztik az IMF-vezért

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjét tisztázták, szerelmi ügye után a helyén marad, a független vizsgálat szerint nem élt vissza hivatali hatalmával - írta a vasárnapi amerikai sajtó. Az IMF igazgatótanácsának előző éjjel nyilvánosságra hozott állásfoglalása szerint Dominique Strauss-Kahn kalandja "sajnálatos esemény, súlyos ítélőképességbeli tévedésre utal", mindazonáltal "nem történt zaklatás, kivételezés vagy más jellegű hivatali visszaélés". A Valutaalap vezetése egységesen kiállt a Strauss-Kahn mellett, az állásfoglalást ellenszavazat nélkül fogadták el.
Vágólapra másolva!

A The Washington Times korábban úgy fogalmazott, hogy beosztottjával, a magyar közgazdásznővel, Nagy Piroskával folytatott egyhónapos kaland megerősítette a volt francia pénzügyminiszter nőcsábász hírét, de nincs bizonyíték, hogy szeretője javára visszaélt volna hivatali hatalmával; az ügy viszont elég súlyos ahhoz, hogy az IMF vezetősége egy független céget bízott meg a vizsgálattal. Az IMF vezetője korábban bocsánatot kért feleségétől és a szervezet dolgozóitól titkolt szerelmi viszonya miatt.

Az igazgatótanács felmentő értelmű állásfoglalása után Strauss-Kahn közölte: örömmel tölti el, hogy megállapították, nem élt vissza hivatali hatalmával, ugyanakkor elfogadja, hogy az ügy súlyos ítélőképességbeli tévedést jelent.

A vizsgálatot a Morgan, Lewis and Bockius iroda végezte el, amely kizárólag arra koncentrált, hogy az IMF-vezető visszaélt-e hatalmával az affér kapcsán. A cég 28 személyt hallgatott ki, közöttük Nagy Piroskát, akit a vizsgálati jelentésben személy szerint nem említenek - írta a The Washington Post, hozzátéve, hogy a magyar közgazdásznő jelenleg a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) dolgozik.

A jelentés szerint a rövid ideig tartó kapcsolatra januárban került sor, a két fél közös akaratával. Strauss-Kahn nem kivételezett szeretője irányában, és arra sem kényszerítette, hogy kapcsolatukat tartsa titokban, bár mindketten lépéseket tettek, hogy az affér ne derüljön ki. Az IMF-vezető nem gyakorolt nyomást Nagy Piroskára, hogy távozzon a Valutaalaptól - állapította meg a jelentés.

A Morgan, Lewis and Bockius ugyanakkor figyelmeztetett: az IMF-vezető szerelmi ügye nyomán romolhat a Nemzetközi Valutaalap nemzetközi tekintélye. Shakour Shaalan, az igazgatótanács rangidős tagja viszont arról számolt be, hogy a testületben pozitív hangulat uralkodik, és az incidens semmi esetre sem fogja befolyásolni a főigazgató működésének hatékonyságát a szervezet előtt álló nagyon nehéz időkben.