Megkétszerezik az Exxon Valdez kártérítését

Vágólapra másolva!
További 470 millió dollár kártérítést fizet az amerikai Exxon Mobil olajipari konszern az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófájáért.
Vágólapra másolva!

A texasi vállalat szóvivője helyi idő szerint hétfőn közölte: elfogadják a vonatkozó bírósági ítéletet, amely a korábban kiszabott bő félmilliárd dollár büntető jellegű kártérítés kamatainak megfizetésére kötelezi a céget.

Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának károsultjai így az eddigi 15 ezer dollár után további, nagyjából 15 ezer dollárt kapnak fejenként.

Az Exxon Valdez 1989. március 23-án zátonyra futott és elsüllyedt az Alaszkai-öböl északi részén, a Prince William tengerszorosnál. Összesen 42 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, elszennyeződött a partvonal több mint 2000 kilométernyi szakasza és elpusztult nagyjából 250 ezer tengeri emlős és madár. A térségben máig nem állt helyre a baleset előtti állapot.

Az Exxon Mobil ellen indult eljárásban először 1994-ben hozott ítéletet egy alaszkai bíróság. Ötmilliárd dollárban határozta meg a kártérítés összegét, amelyet egy szövetségi fellebbviteli bíróság később a felére csökkentett, majd tavaly az amerikai legfelsőbb bíróság 507,5 millió dollárra mérsékelt.

A kamatok kérdése azonban rendezetlen maradt. Ezt az ügyet rendezte egy alaszkai bíróság, amelynek döntését a társaság elfogadta. A közel 33 ezer károsultnak napokon belül kifizetik a nekik járó összeget, mondta a szóvivő.