Putyin figyelmeztette az amerikai baromfitenyésztőket

Vágólapra másolva!
Figyelmeztette az Oroszországba exportáló amerikai baromfitenyésztőket az orosz kormányfő. Vlagyimir Putyin azt követelte tőlük, hogy alkalmazkodjanak a csirkebehozatalra vonatkozó új és szigorúbb orosz szabályokhoz, különben nem engedik be a termékeiket az országba.
Vágólapra másolva!

"Sajnálatosan, néhány kereskedelmi partnerünk, mindenekelőtt amerikai cégek, a meglátásunk szerint még nem készültek fel az orosz követelményekre" - mondta Putyin, aki figyelmeztette a külföldi beszállítottak, hogy "más partner után néz Oroszország, amennyiben nem akarnak, vagy nem tudnak megfelelni a követelményeknek".

Oroszországban január elsején lépett hatályba az új és szigorúbb szabályozás, amely betiltja azoknak a csirkéknek a behozatalát, amelyeket klórozott vízzel kezeltek, ahogy ezt az Egyesült Államokban teszik a baromfik fertőtlenítése érdekében. Az új szabályokat bírálta az Egyesült Államok, Putyin pedig tagadta, hogy politikai motivációja lenne azoknak.

Az Európai Unió az 1990-es évek végén tiltotta meg a klórozott vízzel fertőtlenített csirkék behozatalát a közösség területére, pedig az amerikai hatóságok váltig állították, hogy az eljárás biztonságos.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Viktor Zubkov orosz első kormányfő-helyettes január 19-től le állíthatja a nem megfelelő amerikai csirkeszállítmányok behozatalát. Oroszország az egyik fő piaca az amerikai baromfitenyésztőknek, akik keményen lobbiztak az új szabályozás ellen.