Mindenből kevesebbet vettünk novemberben

Vágólapra másolva!
Folytatódott a kiskereskedelmi eladások csökkenése novemberben. Kevesebb fogyott mindenből. A forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első tizenegy hónapjában 5,0, novemberben 7,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 novemberében a kiskereskedelmi eladások 0,8 százalékkal mérséklődtek a novemberiekhez képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első tizenegy hónapjában 4,0, novemberben 6,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az előző havihoz viszonyítva a novemberi eladások 0,8 százalékkal mérséklődtek - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésében.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első tizenegy hónapjában 6524 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből novemberben 617,5 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka, az üzemanyag-, 15 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az eladások jelentős részét (91 százalék) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 7,0 százalékkal csökkentek 2008 novemberéhez képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2009. novemberében minden üzlettípusban csökkent a forgalom - az előző év novemberéhez viszonyítva továbbra is jelentős mértékű volt a visszaesés az iparcikk jellegű vegyes (21,7 százalék), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (15,4 százalék) üzletekben.

A kiskereskedelmi eladások volumene 2007 március óta minden hónapban csökkent éves összehasonlításban. A legnagyobb visszaesést még a válság kirobbanása előtt, 2007 szeptemberében mérték, amikor a forgalom volumene 4,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2008 októberben már csak 1,4 százalékos volt a csökkenés, majd a gazdasági krízis következtében egészen a tavaly májusban mért 4,2 százalékos szintig süllyedt a volumen.