Az autók 2,5 százalékát érintheti a vagyonadó

Vágólapra másolva!
A magyarországi személyautópark 2,5 százalékát érintheti a pénzügyi tárca szerint a vagyonadó, amelynek kiszámításához a gépjárműadóról szóló törvényt is föl kell lapozni - írja a keddi Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tekintve, hogy hárommillió autó fut a magyar utakon, megközelítőleg 75 ezer forgalomba helyezett gépkocsi tulajdonosára vonatkozik a vagyonadó, ha a Pénzügyminisztérium helyesen becsülte meg az érintettek arányát - ismerteti a napilap.

A cikk hangsúlyozza, hogy nemcsak a nálunk forgalomba helyezett gépkocsik tartoznak az adó hatálya alá, hanem a külföldi rendszámmal rendelkezők is - mindez már az APEH tájékoztatójából válik egyértelművé.

Az adatok szerint 2005 óta 22,8 ezer, 170 lóerősnél (e teljesítménytől kell fizetni az adót) nagyobb teljesítményű új autót helyeztek forgalomba Magyarországon. A legtöbbet 5552-t 2007-ben.

Az adó kiszámításához nem elég a vagyonadótörvény, a gépjárműadóról szóló 1991-es törvényt is fel kell lapozni hozzá. A számítás alapját ugyanis az utóbbi jogszabályban közölt értékek adják, ezeket kell felszorozni a vagyonadóról szóló törvényben foglaltak alapján.