APEH: Az adózók fele ajánlotta fel tavaly adója 1+1 százalékát

Vágólapra másolva!
Idén 184 egyháznak lehet felajánlani a személyi jövedelemadó egyik 1 százalékát - mondta kedden kora délután bizottsági meghallgatásán Szikora János, az APEH elnöke.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatal vezetője beszámolt arról is, hogy az elmúlt év adatai szerint csaknem 1,8 millió ember rendelkezett adója 1+1 százalékáról összesen több mint 17 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évben 169, idén pedig már 184 egyháznak ajánlhatják fel az emberek személyi jövedelemadójuk egyik 1 százalékát - mondta az Országgyűlés emberi jogi bizottsága előtt az APEH elnöke.

Szikora János az elmúlt év adóbevallásaival kapcsolatban kiemelte, hogy körülbelül 1,8 millió ember rendelkezett az 1+1 százalékról, ez kevesebb mint a fele annak, amennyien megtehették volna. Összesen több mint 17,2 milliárd forintot ajánlottak fel 29 ezer civil szervezetnek, alapítványnak vagy egyesületnek, 169 egyháznak és a két kiemelt költségvetési irányzatnak. A felajánlott pénzt a szervezetek túlnyomó többsége szabályosan használta fel - mondta az adóhivatal vezetője.

Szikora János kitért arra is, hogy az elmúlt évben 140 ezer felajánlási nyilatkozat érvénytelen volt, ez több mint 920 millió forintot érint. A dokumentumok körülbelül fele azért lett érvénytelen, mert a felajánló nem fizette be korábban az adót.