Szurgut-vezér: Miért adnánk el a Mol-csomagot?

Vágólapra másolva!
A Szurgutneftyegaz első embere olyan nyilatkozatot tett, amiből az következik, hogy nem eladó az orosz cég Mol-pakettje. A magyar olajvállalat és a budapesti kormány már egy hónapja cáfolta az ezzel kapcsolatos orosz sajtóértesüléseket.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szurgutneftyegaznak nem áll szándékában eladni a Mol-ban lévő 21,2 százalékos részesedését - írta csütörtökön az Interfax hírügynökség az orosz vállalat vezérigazgatójára hivatkozva. Vlagyimir Bogdanov kifejtette:"a részvények árfolyama emelkedik, akkor miért kellene eladni?"

Egy hónappal ezelőtt írt arról a Vedomosztyi című orosz lap, hogy a Mol meg akarja vásárolni a Szurguttól azt a részvénypakettet, amit az orosz vállalat az osztrák OMV-től vett meg tavaly tavasszal 1,4 milliárd euróért.

A magyarok már cáfolták

Az orosz lap februárban azt írta, hogy a Mol Nyrt. ajánlatot tett a Szurgutnyeftyegaz orosz vállalatnak Mol-részvénycsomagja megvásárlására, a kérdéssel most a két ország kormányainak szintjén foglalkoznak.

"A magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Legutóbb az orosz-magyar gazdasági vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt" - közölte akkor kérdésünkre Szollár Domokos kormányszóvivő. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára ugyancsak kacsának minősítette, kormányszinten foglalkoznának az üggyel.

A Mol-nál érdeklődésünkre egy hónappal ezelőtt szintén azt mondták, nincs olyan delegációjuk Moszkvában, amely a Szurguttal tárgyal. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató korábban a Reutersnak azt mondta: "Amíg nem látjuk tisztán ennek a részvénycsomagnak a sorsát, addig nem látok lehetőséget arra, hogy tárgyaljunk a Mol és a Szurgut közötti stratégiai együttműködésről".

Tavaly vette meg a Szurgut a pakettet

A Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV állami energetikai konszerntől vette meg tavaly tavasszal a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját. Az OMV korábban többször is kísérletet tett a Mol felvásárlására, de a magyar cég saját eszközeivel, illetve a parlament az által elfogadott lex Mollal meghiúsította a próbálkozást.

A Szurgutnyeftyegaz előzetes jelzés nélküli részvényvásárlása után a Mol-közgyűlés több olyan szabályt fogadott el, amely megnehezíti az orosz cég számára az esetleges felvásárlást. Egyebek között előírta, hogy a Szurgut a magyar jogszabályoknak megfelelően tárja fel tulajdonosi struktúráját, de a konszern erre nem hajlandó Oroszországban sem. Képviselői nem lehettek ott a Mol közgyűlésén, a cég ezért bírósághoz fordult, az ügyben még nincs ítélet.

A Vedomosztyi akkor cikke szerint Vlagyimir Bogdanov, a Szurgut vezérigazgatója arra számított, hogy az üzlet "hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködés kezdete lesz", de reményei nem teljesültek. "Magyarországon már a részvények váratlan megvásárlását is barátságtalan és gyanús lépésnek tekintették, (...) politikusok arról beszéltek, hogy Oroszország ezzel kísérletet tett a gázvezetékekhez való hozzáférésre. A Mol mindössze kétmillió tonna kőolajat termel ki, és öt kőolaj-feldolgozó üzeme van, legértékesebb vagyona a magyarországi gázszállítási rendszer" - írta a lap.