Már több mint 3 milliárd dollárt költött a BP kárelhárításra

Vágólapra másolva!
A BP olajvállalat már több mint 3 milliárd dollárt költött a Mexikói-öbölben okozott olajszennyezés kárainak a felszámolására - jelentette be a londoni székhelyű olajcég.
Vágólapra másolva!

A BP eddig összesen 3,12 milliárd dollárt fordított kárenyhítésre. Egy héttel korábban ez az összeg még 2,65 milliárd dollár volt.

A BP összesen 20 milliárd dollár hitelt vett fel pénzintézetektől június végén. Az összeget az olajkatasztrófa kárainak az enyhítésére fordítja. Azt, hogy a BP hitelt tervez felvenni, köztudott volt, de a piacok jóval kisebb összegre, 5 milliárd dollár körüli összegre számítottak.

A BP tőzsdei piaci tőkeértéke mintegy a felére esett, 100 milliárd dollárral lett kisebb április vége óta. Politikai nyomásra végül a társaság nem fizetett osztalékot a tavalyi nyeresége után. Az amerikai kormányzat attól tartott, hogy a cégnek nem marad pénze, amiből a károkat fizetni tudja.

A felrobbant fúrótoronyból addig is áramlik kifelé az olaj, az eltömítési feladatokat legkorábban augusztusban lehet majd elkezdeni. A kiömlő olaj azonban nagyrészt már nem az óceánba ömlik, mivel speciális berendezésekkel összegyűjtik azt.