Magyarország feljebb lépett, újra bíznak a görögökben

Vágólapra másolva!
Sikeres magyar államkötvény-aukció, Barroso integrált Európai Uniója, felemás kilátások az Egyesült Államokban, versenyképesebb Magyarország és a vonzó kamatozású görög papírok - heti gazdasági összefoglaló Horváth Istvántól, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatójától.
Vágólapra másolva!

1. Magyar államkötvények sikere

Forrás: AFP

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukcióján a megszokott 50 milliárd forint értékben hirdetett meg jegyzésre 3, 5 és 10 éves államkötvényt, de a megszokottnál lényegesen magasabb túljegyzésnek köszönhetően 70 milliárd forintra növelte az értékesítést. A sikeres aukció mögöttes üzenete fontos Magyarország számára: az utóbbi hetek nagy kérdése, hogy az ország képes-e az IMF- és az EU-hitelek nélkül, piaci alapokon finanszíroznia magát. A csütörtöki túljegyzés és a kondíciók azt mutatják, hogy működik a piac, és van kereslet a magyar államkötvényekre.

Mi áll a sikeres aukció mögött, hiszen egy nappal korábban még csak a magyar tőkepiac gyengüléséről, a forint eséséről lehetett hallani? Az államkötvény jegyzéseket két tényező befolyásolja, egyrészt egy általános hangulat - ami egyébként nagyon rövid idő alatt is tud változni, másrészt, hogy az állam maga mit kommunikál, milyen jövőképet fest. Ez utóbbi tényezőt erősítette meg a magyar kormány, amikor a kötvény jegyzését megelőző napon Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a magyar gazdaság kilátásairól beszélt. Matolcsy az idei és jövő évi államháztartási hiánycélt megerősítette, ami másfél hónappal a jövő évi költségvetési számok meghatározása előtt biztató.