Bokros: Van esély a 2010-es euróra

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint akár 2010-ben bevezethetjük az eurót. A közgazdász szerint a magyarországi bevezetés lehetősége ez év szeptembere és decembere között dől el.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem professzora szerint van esély a 2010-es euróra. A közgazdász úgy véli a 2010-es bevezetés lehetősége ez év szeptembere és decembere között dől el, a jövő évi költségvetés összeállításának idején.

Bokros Lajos egy hétfői, budapesti szakmai konferencián kiemelte: ha a 2007-es központi büdzsé összeállításakor az állami kiadások terén jelentős lefaragásról dönt a parlament, akkor még van esély arra, hogy 2010-ben az országban a forintot felváltsa az euró.

A volt pénzügyminiszter úgy vélte: a kormány mostani, állami bevételeket emelő, tervezett adóintézkedései egy esetleges jegybanki kamatemelés után csak arra lennének elegendők, hogy valamelyest ellensúlyozzák a megemelkedő kamatszint államadósságra gyakorolt hatását. Az állami kiadások jelentős csökkentése nélkül azonban elszáll az esély arra, hogy tartani lehessen az euró bevezetésének meghirdetett dátumát - mondta Bokros Lajos.

A szerbeknek még tíz év kellhet a tagsághoz

A volt pénzügyminiszter szerint Szerbiának tíz év elegendő lesz arra, hogy uniós taggá váljon.ha a szerb kormányzat felgyorsítja a reformokat az európai uniós felkészülés érdekében. Véleménye szerint Szerbiának az uniós felkészülésben sokkal inkább Bulgáriát kellene példának tekinteni, mint Szlovéniát, Magyarországot, vagy Horvátországot.

Annál is inkább, mert Bulgária gyakorlatilag 1996 végén kezdte meg azokat a reformlépéseket, amelyek végül is odavezettek, hogy 2007. január elsején beléphet az unió teljes jogú tagjainak sorába.A volt pénzügyminiszter elmondta: Szerbia makrogazdasági helyzetét tekintve különlegesen jó pozíciókkal dicsekedhet, például szufficites az állami költségvetés, gond azonban az infláció, és még ennél is nagyobb problémát okoz a munkanélküliség.