Az új EU-s pályázatokat 2007 elején írják ki

2006.07.11. 18:53

A jövő év elején valószínűleg sikerül kiírni az EU következő, 2007-től 2013-ig tartó költségvetési ciklusához kötődő új uniós pályázatokat - mondta el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának keddi ülésén.

Magyarország konvergenciaprogramja és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv "kéz a kézben jár, célkitűzéseiknek és megvalósításuknak párhuzamosan kell haladnia" - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai Gordon szerint 2007 elején már valószínűleg sikerül kiírni az Európai Unió következő, 2007-2013-ig tartó költségvetési ciklusához kötődő új uniós pályázatokat. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos ezt az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának keddi ülésén mondta, amikor az új fejlesztéspolitikai intézményrendszert, illetve a Nemzeti Fejlesztési Terv elfogadásának menetrendjét ismertette a honatyáknak.

Bajnai Gordon aláhúzta: a Nemzeti Fejlesztési Tanács évente háromszor, míg a FIT (a fejlesztéspolitikai irányító testület) akár kéthetente is ülésezik, ha azt a döntés-előkészítés megköveteli. A képviselői kérdések zöme az új pályázatokra, a K+F programokra, illetve az uniós pénzek eddigi kiutalására vonatkozott.

Bajnai Gordon kérdésekre válaszolva aláhúzta: az a jó fejlesztési program, amelynek során 85 fillér EU-forrás és 15 fillér magyar társfinanszírozási összeg mellé még sikerül 1-2 forint magánpénzt is társítani. Bajnai Gordon kiemelte: a különböző uniós fejlesztések kapcsán a kormány számít majd a kockázati tőke bevonására is.

A kutatás-fejlesztésre szánt összegekkel kapcsolatban aláhúzta: a mostani széttagolt finanszírozási rendszert meg kell változtatni, a kiutalt K+F összegeket össze kell hangolni az uniós pályázatokon elnyert pénzekkel. Nyomatékosította, hogy a pályázatok elbírálásánál semmilyen pártpolitikai szempontot nem fognak érvényesíteni, kizárólag a pályázatok minősége lesz az alapja az elbírálásnak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll az ország az uniós források kiutalásával, Bajnai Gordon kiemelte: egy uniós összegzés szerint az újonnan csatlakozott országok között csupán Észtország és Szlovénia áll előttünk, az eddig kiutalt pénzeszközök arányát tekintve. Az első Nemzeti Fejlesztési Tervben rendelkezésre álló 670 milliárd forintos pályázati összegből eddig 220-230 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK