Lobbicsoport a stabilitási paktum enyhítéséért

Gerhard Schröder német kancellár jelezte, hogy kormánya informális EU-csoportot próbál kialakítani, amely a stabilitási és növekedési paktum szigorának enyhítéséért fog lobbizni.

Schröder a Financial Times tudósítása szerint külföldi újságírók előtt azt nyilatkozta, hogy Németország nem kívánja felmondani a stabilitási paktumot, de előírásait szeretnék "ésszerűen értelmezni" - írja az euro.hu.

"Benyomásom szerint több ország gondolkodik hasonló módon, és további országok is csatlakoznának a kezdeményezéshez" - mondta a kancellár.

Német-olasz-francia tengely

A német kormány ennyire nyíltan soha nem intézett támadást az utóbbi időben gyakran bírált stabilitási és növekedési paktum ellen.

Mint arról az [origo] is beszámolt, az előző héten a francia miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin is az uniós költségvetési politika rugalmasabb alkalmazására szólított fel, miután közölték, hogy a francia államháztartási hiány 2004-ben már harmadik éve lesz a stabilitási paktumban megengedett 3 százalékos plafon felett.

A német kancellár nyilatkozatában érzékeltette, hogy a franciák mellett az EU jelenlegi elnökségét ellátó Olaszország is a paktum rugalmasabbá tétele mellett áll.

A követelmények betartásán keményen dolgozó kisebb országoknak ugyanakkor nem tetszik a nagyok ügyködése, úgy vélik, a nagy gazdaságok ezzel a manőverezésekkel a felelősség alól próbálnak kibújni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK