Orosz-ukrán vitától függ a magyar gázellátás

2005.12.29. 18:02

A Földgázellátó Rt. tájékoztatása szerint az országban tárolt 2,4 milliárd köbméter földgáz, valamint a hazai kitermelés, a 2006 első negyedéves magyarországi gázigény, mintegy 60 százalékának kielégítésére elegendő. A kormány több lépést is tett az orosz-ukrán gázárvita estleges következményeinek elhárítása és a folyamatos, teljes gázellátás biztosítása érdekében.

Csütörtökön sem született megállapodás az orosz-ukrán gázár-vitában, ami azt jelenti, hogy Oroszország a jövő év január 1-jén elzárhatja a csapokat - idézték orosz hírügynökségek Viktor Hrisztenko orosz energiaügyi minisztert. A hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy Vlagyimir Putyin elnök 3,6 milliárd dollár hitelt ajánlott fel Ukrajnának gázvásárlásra, valamint arra, hogy a piaci viszonyokhoz igazítsa energiarendszerét.

Az orosz-ukrán gázszállítási vita lényege, hogy az orosz állami ellenőrzésű Gazprom a jövőben, a szovjet időkből örökölt ár többszöröséért, a jelenlegi 50 helyett 220-230 dollárért kívánja eladni a földgázt Ukrajnának.

Ukrajna kifejezte készségét az európai gázárakra való fokozatos áttérésre, de 2006 első felében még csak 95 dolláros árat ajánlott ezer köbméterenként a Gazpromnak, a tőle kapott tranzitdíj 2 dollárra való, egyidejű növelése mellett. Ez jeléenleg ezer köbméterenként és száz kilométerenként 1,09 dollár.

A Gazprom azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy megegyezés hiányában január 1-jén, moszkvai idő szerint délelőtt tíz (közép-európai idő szerint reggel nyolc) órakor leállítja a neki szánt szállításokat, ha Kijev nem megy bele egy azonnali, négy és félszeres áremelésbe.

Ukrajna viszont ilyen esetben jogot formál arra, hogy tranzitdíj fejében 15 százalékot, vagyis évi, csaknem 23 millió köbmétert lecsapoljon a Nyugat-Európának (többek között Magyarországnak) szánt, évi 150 milliárd köbmétert kitevő orosz gázból, amit a Gazpromnak mindenképpen bele kell pumpálnia az ukrajnai vezetékrendszerbe.

Ukrajna azonban nemcsak Oroszországtól vásárol gázt, hanem Türkmenisztántól is, mégpedig évi, közel 36 milliárd köbmétert. Ukrajna a múlt hónapban közölte, hogy megállapodott Türkmenisztánnal a 2006-os gázimportról, de nem tárta fel sem a mennyiséget, sem az árat (piaci hírek szerint 60 dollárba ment bele).

Ezzel szemben Alekszej Miller Gazprom-vezér csütörtökön, Asgabadból visszatérve, bejelentette, hogy az (eddig hétmilliárd köbméteres) türkmén gázimport 30 milliárd köbméterre való növelésében állapodott meg a Türkménbasival, Sapurmarat Niyazovval, 65 dolláros áron, az eddigi 44 helyett.

Így az orosz monopólium legfeljebb évi 15 milliárd köbméter importálható türkmén gázt, vagyis az eddigi mennyiség 40 százalékát hagyja meg Ukrajnának, amely még inkább rászorul az orosz gázimportra. A Gazprom egyébként a vezetékeket is kézben tartja Türkmenisztán és Ukrajna között.

Előző
  • 1
  • 2
Következő