Nigéria és Irak veszélyezteti az olajpiacot

2006.02.28. 12:27

Nigéria és Irak most a két fő geopolitikai kockázat az olaj világpiacán. Irak politikai szétesése már központi forgatókönyvvé kezd válni, bár az olajpiaci szereplők ezt valamiért nem hajlandók beárazni. Ugyanis továbbra is ömlik a spekulatív tőke a rövid eladási pozíciókba - áll az egyik vezető londoni befektetési ház friss elemzésében.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetjelentést közlő háza kedden kiadott új összefoglalójában azt írta: "furcsa volt az elmúlt kereskedési hét" a globális olajpiacon. A nigériai helyzet ugyanis jelentősen romlott - az ország termeléséből már napi félmillió hordó kiesett -, és Irak gyorsuló ütemben haladt az olajexportot is veszélyeztető, teljes szétesés felé. Emellett támadási kísérletet akadályoztak meg a szaúdi Abkaik olajfinomító ellen, amely az egész globális olajpiac legfontosabb ipari kibocsátó létesítménye.

Mindez a kockázatok igen jelentős eszkalációja, ugyanakkor a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajféle áprilisi határideje, mindössze 1,62 dollárral drágult - áll az elemzésben.

A Barclays Capital szerint változatlanul áramlik a spekulatív pénz a rövid - vagyis fedezetlen, későbbi áresésre épített - eladási pozíciókba, mert az alapok elégséges kockázati biztosítéknak érzik az amerikai készletek emelkedését. A jelentés szerint ugyanakkor valós árkockázati biztosítékot csak a jelenleginél nagyobb globális kitermelési kapacitás-felesleg nyújthatna, és az amerikai készletnövekedés ennek csak "szegényes pótléka".

A londoni befektetési ház keddi elemzése szerint Irak szétesése most már központi forgatókönyvvé kezd válni, és a folyamat gyorsul. Ez kérdéseket vet fel az iraki olajexport biztonságával, sőt a központi hatalom szétesése esetén, puszta törvényességével kapcsolatban is, áll az elemzésben.

A Barclay Capital, a súlyosbodó olajpiaci kockázatok miatt, már egy néhány héttel ezelőtti jelentésében 7 dollárral, 68 dollárra emelte a West Texas Intermediate-re szóló, 2006-os, egész évi átlagos olajárjóslatát, és ezen belül, az idei negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott.

Nem sokkal korábban, egy másik nagy londoni befektetési ház, a Goldman Sachs is jelentősen, 4,50 dollárral, 68,50 dollárra emelte idei, átlagos olajár-jóslatát a WTI-olajfélére. A Goldman elemzői is 70 dollár feletti, negyedik negyedévi átlagot valószínűsítettek, amihez szerintük az erős amerikai kereslet önmagában is elég, de megjegyezték, hogy az iráni és a nigériai helyzet rosszabbodása ennél sokkal hamarabb is meghozhatja a 70 dolláros olajat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK