Az agyakba fektetne pénzt Simor

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyi alapjainak felhasználása potenciálisan pozitív hatást fejt ki a magyar gazdaságra, ugyanakkor túlbecsüljük e források jelentőségét - jelentette ki Simor András.
Vágólapra másolva!

Az állam csak olyan beruházásokban vegyen részt, amelynek több a társadalmi haszna, mint a költsége, és amelyeket a piac a megfelelő formában nem valósítana meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Fejlesztési Bank 15 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Az EU-s alapokból megvalósítható fejlesztéseknél "nagy a kísértés, hogy amire állami forrásból nem futja, azt a kormányzat EU-s forrásból oldja meg" - figyelmeztetett a jegybank elnöke. Véleménye szerint az infrastruktúra fejlesztésénél EU-s források akkor hasznosulnak a leghatékonyabban, ha minél több pénzt "fektetünk az agyakba és viszonylag kevesebbet a vasakba". Az infrastruktúra fizikai fejlesztésénél is fontosabb az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem korszerűsítése - tette hozzá Simor András.

Az államnak nem feladata mesterségesen tompítani az egyenlőtlenségeket - fogalmazott Simor András, hozzátéve, hogy amíg a térség országai nem érik el az EU átlagos egy főre eső GDP-jének 70 százalékát, addig természetes folyamat az egyenlőtlenségek felerősödése.

Az MNB, amelynek alapvető feladata a pénzromlás ütemének minimalizálása, "őrként és bíróként" is működik, azaz őrködik a pénzügyi rendszer stabilitása felett - fogalmazott a jegybank elnöke.