Zöld út az adószabályoknak és a büdzsének

Vágólapra másolva!
A szocialista kisebbségi kormány az SZDSZ szavazataival együtt kedden elfogadta a jövő évi költségvetés sarokszámait, és többséget szerzett az általa támogatott adómódosításokhoz is: az SZDSZ mellett kapott voksokat az MDF-től is.
Vágólapra másolva!

Kedden nagyüzem volt az Országgyűlésben, a költségvetés mellett terítéken volt a költségvetés és az adószabályozás is. A jóváhagyott jövő évi költségvetés 8300,2 milliárd forint bevétel, 8961 milliárd forint kiadás mellett 660,8 milliárd forint hiánnyal számol.

Az jóval elmarad az eredeti, szeptemberben kidolgozott több mint 900 milliárd forintos defcitittel számoló tervezettel, ezt ugyanis a válság negatív magyarországi hatásai miatt többször át kellett írni.

A képviselők által elfogadott büdzséhiány az adómódosítások és a költségvetési módosító indítványok elfogadása után 3 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyivel eredetileg a kormány számolt. A módosító indítványok elfogadása után a jövő évi költségvetés általános tartaléka 56,5 milliárd forintról 51,5 milliárdra csökkent.

Függetlenek is a büdzsé mellett

A büdzsé alapján a gazdaság GDP 1 százalékos csökkenésére lehet számítani 4,5 százalékos infláció, 2 százalékot meghaladó reálbércsökkenés, és a háztartások 3 százalékos fogyasztáscsökkenése mellett. A költségvetés sarokszámait az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett három független honatya, Gyenesei István önkormányzati miniszter, Császár Antal, volt fideszes képviselő és Lengyel Zoltán MDF-es politikus is támogatta.

A kormány által támogatott, szintén az SZDSZ-szel közösen elfogadott módosító indítványokat Veres János pénzügyminiszter nyújtotta be. Ezek között szerepelt többek között az is, hogy jövőre a közszférában nem növekednek a bérek, és nem lesz tizenharmadik havi illetmény.

A csomag részeként csak a 62. évet az előző évben betöltött öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjban részesülők kapnak plusz egyhavi nyugdíjat, amelynek összege maximum 80 ezer forint lesz.

Adózni fog a költségtérítés, illetékmentes lesz az örökösödés

A jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványok közül a jelen lévő 376 képviselő egyhangúlag - név szerinti voksolással - megszavazta az személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szocialisták által kezdeményezett módosítását, amely szerint jövő év február 1-jétől az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük és költségátalányuk után. Az adót a kifizetőnek kell levonnia.

Jövő évtől megváltoznak az örökösödés illeték szabályai: a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentes lesz az öröklött vagyonnak az a része, amelynek tiszta - terhekkel csökkentett - értéke nem több 20 millió forintnál. Ez a változtatást az MDF kezdeményezte, ahogy az áfa- és az szja sávhatárainak emelését. Utóbbi kép indítványt csak az MDF-es képviselők támogatták, így azok végül nem kapták meg a többséget.

A kormány által támogatott adómódosításokat az MSZP mellett az SZDSZ szavazta meg, rajtuk kívül pedig öt MDF-es képviselő, valamint két független képviselő, Gyenesei István és Császár Antal voksolt igennel.