Fűnyíróval spórolna az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Főként az egyes költségvetési fejezetek dologi, működési kiadásainak "célzott fűnyíróelvű" lefaragásával és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. költségeinek csökkentésével fogná vissza a 2009-es költségvetés kiadásait az SZDSZ. A liberális párt jövőre a tehetősebb családok családi pótlékát 5 százalékkal csökkentené.
Vágólapra másolva!

Olvassa itt a válság híreit!

Az SZDSZ benyújtotta a 2009-es költségvetéshez készített módosító indítványait; a Kóka János frakcióvezető által jegyezett indítványokról a párt azt közölte: a javaslatcsomag 130 milliárd forinttal csökkentené a kiadásokat, de miután néhány esetben a költségvetési irányszámok emelését javasolja, a csomag 2009-ben összességében 75 milliárd forinttal mérsékelné a költségvetés kiadási oldalát.

A liberális párt a legnagyobb megtakarítást a költségvetési fejezetek dologi, működési kiadásainak - az indoklás szerint "célzott fűnyíróként" történő - lefaragásával érné el, ez 63,34 milliárd forintos költségcsökkentést jelentene, 29 tételt érintve. A benyújtott javaslatokból kiderül, hogy az SZDSZ jövőre teljes egészében elhagyná az MNV Zrt. jövőre tervezett 10,3 milliárd forintos működési költségeit, azzal, hogy a szervezet működését ne a költségvetés, hanem a hozzá tartozó vállalatok finanszírozzák közvetlenül, management free-ként. A liberális párt több, az állami vagyonkezelést érintő, kiadáscsökkentő módosító indítványt nyújtott be. Ilyen az a javaslat is, amely 30 millió forinttal csökkentené az MNV Zrt. cégcsoportjainak "egyéb vagyonkezelési kiadásait", illetve elhagyna egy 950 millió forintos szoftverbeszerzést. De ezek mellett 4,08 milliárd forinttal csökkentené a jövőre tervezett állami ingatlan beruházásokat, és kihagyná a jövő évi költségvetésből a MÁV Cargo Zrt. 15,876 milliárdos feltőkésítését.

Az SZDSZ törölné a Nemzeti Kataszteri Program finanszírozására felvett hitelhez nyújtandó 1 milliárd forintos kamattámogatást és azt az 1 milliárd forintos áfabevételt, amely az állami vagyonnal kapcsolatos ingatlanvásárlásból, -cseréből származna. A liberális párt 8,5 milliárd forintot vonna el a HM-től, amely ezt a pénzt ingatlanjainak őrzésére költené, és 100 millió forinttal csökkentené a kormányszóvivői honlap támogatását. Megszüntetné az Agrármarketing Centrumot, és beolvasztaná ITD Hungary Zrt-be, ez 5 milliárd forintos működési költségmegtakarítást jelent, ebből 100 millió forintot a gazdasági minisztériumba csoportosítana át vállalkozásfejlesztésre.

Csökkentenék a Miniszterelnöki Hivatal alatt működő Központi Szolgáltatási Főigazgatóság kiadásait 5 százalékkal, azaz 820 millió forinttal, illetve 4,5 milliárd forinttal az egyházakat illető szja-kiegészítést, valamint 68 millió forintot vonna el a MeH-től, az állami vezetőkkel kapcsolatos és egyéb humán feladatoktól. Ezek mellett csökkentenék a Magyar Állami Operaház támogatását is, 767 millió forinttal.

Kóka János egyik javaslata szerint az SZDSZ 18,5 milliárd forintot csoportosítana át a legnagyobb jövedelemmel rendelkezőktől a legszegényebb gyermekek jóléti támogatására úgy, hogy a nagy jövedelműektől a családi pótlék 5 százalékának megfelelő összeget vonna el; ennek módját e törvényben nem tudja részletezni. Mindezek mellett az SZDSZ beszámolná a költségvetés bevételei közé a Robin Hood-adóból származó 30 milliárd forintos bevételt.

A megtakarításokból az önkormányzatokhoz csoportosítanának át az informatikai normatíva emelésére 7 milliárd forintot, és 1,8 milliárdot a diáksport normatívára. Az SZDSZ a javaslatok elkészítésekor azt hangsúlyozta, hogy a módosítások előkészítésénél a takarékosság, a méltányosság és a célszerűség elveit alkalmazta, fűnyíróelv helyett minőségi változtatásra törekedett.