Vágólapra másolva!
A fejlődő piacok tőkerészesedése a világban történelmi csúcsra jutott hála néhány növekvő gazdaságnak és a piacaikra áramló külföldi befektetésnek. Az MSCI Inc által fejlődő országnak tekintett 22 állam részesedése immár 24 százalékot tesz ki az év eleji 18 százalék helyett.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Nagyon feltűnő a különbség az MSCI fejlett országok és fejlődő országok közötti indexei esetén. A fejlődő országok tőzsdéi Shanghaitól kezdve egészen Sau Pauloig mind emelkedtek indexeik összeségében 35 százalékos növekedést könyvelhettek el 2009-ben, míg a fejletteké csupán 2,9 százalékot. A növekedésében a befektetői bizalom feltámadása látszik, akik újra el kezdtek mozogni a kockázatosabb piacok felé.

"Mindenki próbál részt venni a buliban. Vannak olyan projektek a fejlődő piacokon, amiken pillanatnyilag több pénzt tudok keresni, mint a nyugatiakon" - mondta a Bloombergnek Nicholas Field, aki a fejlődő gazdaságokkal foglalkozik a londoni Schroders Plc.nél.

A befektetők 26,5 milliárd dollárt öntöttek a fejlőd piacokra a második negyedévben és ehhez járult még az államok gazdasági növekedése. Csoportszinten a GDP 1,6 százalékos növekedését várják idén és a 4 százalékos növekedést jövőre, amivel szemben a fejlett országok 3,8 százalékos csökkenést illetve stagnálást tudnak felmutatni.