Vágólapra másolva!
Csökkenő recesszióra, 2009 első félévében még 6,7 százalékos, 2009 egészében már "csupán" 5,9 százalékos kibocsátás-csökkenésre, 2010-ben pedig már pozitív, 0,4 százalékos GDP-bővülést prognosztizál a magyar gazdaságra vonatkozóan a TakarékBank elemzői várakozásai alapján.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A pénzintézet rövid makrogazdasági áttekintésében azzal számol, hogy az európai gazdaság negyedéves alapon 2009 második felétől már szerény növekedésnek indul. A második negyedévre várható, nem kiugró 6,7 százalékos kibocsátás-csökkenést követően a GDP visszaesésének mértéke az év egészében már 6 százalék alá kerülhet. Éves szinten az export 12,6, míg az import 14,8 százalékkal esik vissza, jövőre már mindkét mutató bővülhet 3,5, illetve 3,2 százalékos mértékben.

Az elemzés alapján a fogyasztói árindex a költségvetési kiigazítás egyes elemeinek (ÁFA- és jövedékiadó-emelés) bevezetése nyomán az év hátralevő részében átmenetileg jelentősen megugrik, viszont az EU legmagasabb jegybanki alapkamatát az MNB 6 hónap alatt 8 százalék közelébe mérsékli majd.

A 12 havi infláció 2,9-ről júniusra 3,7 százalékra emelkedett, de az infláció első féléves gyorsulásának nagy része átmeneti hatásokra vezethető vissza. Ugyanakkor Júliusban az ÁFA és a jövedéki adók emelkedése, ellensúlyozva a gyengébb kereslettel, 3 százalékpont körüli mértékben emeli majd az árszintet, így 7,3 százalékra várható az éves inflációs ráta, amelynek évi átlagos mértéke kevéssel 5 százalék felett alakul majd.

Az infláció átmeneti emelkedése ezek mellett nem teremt új helyzetet a jegybank számára: a forint árfolyamának stabilizálódása, az állampapírhozamok trendszerű csökkenése, és az egész kelet-közép-európai térség iránt növekvő befektetői bizalom végre lehetőséget teremt a jegybanki alapkamat fokozatos mérséklésére. Pontosabban a hétfőn várt 50 bázispontos csökkenést a következő hónapokban további hasonló lépések követhetik.