Elképesztő árcsökkenés az eurózónában

Vágólapra másolva!
Rekord mértékben estek a fogyasztói árak az euróövezetben júliusban, elsősorban annak köszönhetően, hogy olcsóbb lett az energia és az élelmiszer. Az Eurostat felülvizsgált adatai júliusban havi szinten 0,7 százalékos volt az árcsökkenés, szemben az előzetesen közzétett -0,6 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Júniusban még 0,2 százalékos áremelkedést mértek, míg egy évvel korábban 4 százalékos emelkedést. Éves összevetésben is lefelé módosították az adatot, 0,7 százalékos csökkenésre.

Júniusban 0,1 százalékkal estek az árak. A megtisztított maginfláció havi szinten 0,5 százalékkal került lejjebb, az előzetes adattal megegyezően, míg éves szinten 1,3 százalékról 1,2 százalékra mérsékelték az adatot.

Éves összehasonlítást tekintve az alkohol- és dohánytermékek áremelkedése volt a legnagyobb (+4,4 százalék), amit a szolgáltatások díjai követtek. A közlekedési díjak mutatták a legnagyobb árcsökkenést (-5,5 százalék). Egy hónap alatt a szórakozási és rekreációs költségek emelkedtek leginkább, míg az árcsökkenést a ruházati cikkek vezették.

A tagállamok közül a legalacsonyabb éves rátát Írországban (-2,6) és Belgiumban (-1,7) mérték, míg a legmagasabb Romániában (5), Magyarországon (4,9) és Lengyelországban (4,5 százalék) volt az infláció.

Az alacsony infláció a lakosság vásárlási hajlandóságát javíthatná, azonban a romló munkaerőpiaci folyamatok mellett inkább óvatos költekezés jellemzi a háztartásokat. Az Európai Központi Bank (ECB) 2 százalékos áremelkedési szintet tart elfogadhatónak középtávon. Az ECB célja a defláció elkerülése is, amelyet úgy definiálnak, hogy az árak tartós árcsökkenése együtt jár az inflációs várakozások csökkenésével is, a nyári hónapokban várható árcsökkenést azonban csak átmenetinek tartják.

Az adatok megjelenésének lényeges árfolyamhatása nem volt, az euró/dollár kurzus 1,4280 körül mozog - derül ki a Questor Zrt. elemzéséből.