Országszerte okoz károkat az éjszaka kezdődött vihar, sok helyszínre riasztják a tűzoltókat. A héten kontinensünkön uralkodó szokatlanul hideg, viharos idő sokfelé okoz problémát hazánkban és szerte Európában. A sok csapadéktól áradnak a folyók, belvizes területek jelennek meg, az Alpokban a hótól átmenetileg járhatatlanná váltak a magasabb hegyi utak. A mezőgazdaságban is egyre jelentősebb károk jelentkeznek.

A rendkívüli időjárás már eddig is sok nehézséget okozott Európában és hazánkban egyaránt. A nagy sebességgel érkező frontok szélviharokkal törtek be, a hideg idő és a kiadós csapadék sok területen okoz károkat.

Országszerte sokfelé riasztják a tűzoltókat az éjszaka kezdődött vihar okozta károk elhárítására. Kidőlt fák, letört ágak okoznak fennakadásokat, néhány óra alatt több mint száz helyszínre kellett a tűzoltóságnak kivonulni. A szél a kora délutáni órákra fokozatosan csendesedik, de addig legyünk óvatosak a közlekedésben. Ha leszakadt vezetéket látunk, semmi esetre se közelítsük meg!

Nem csak hazánkban okozott gondokat a rendkívüli idő! A kedden az Alpokban leesett hó a hegyi utakon okozott fennakadást a közlekedésben, ami május utolsó napjaiban errefelé is rendkívüli eseménynek számít. A havazás elérte a Kárpátok északi területeit, a Tátrában is havazott.

A tartós csapadék megtette a hatását. A vízgyűjtő területeken kiterjedten hulló esők miatt áradás indult nagyobb folyóinkon is, melyek hatása a következő napokban várható, míg a patakok, kisebb folyók gyorsabban reagálnak az esőkre. A túltelített talajokon már a kisebb csapadék is könnyen indíthat el komolyabb árhullámot.

A növények fejlődését alaposan visszavetette az alacsony hőmérséklet és a napfényhiány.  A földi eper és a korai cseresznye szezonjának vége így eltolódott, minősége romlott. Az eddig is meglehetősen vizes talaj sokfelé lett teljesen telített, néhol belvizek keletkeztek. Gépekkel járhatatlanokká váltak a földek a sár miatt, fontos mezőgazdasági munkálatokat kell elhalasztani. A gyümölcsökben rothadást okozhat a tartós vizes állapot, a talajok telítettsége miatt tartósan is károsodhatnak a növények, gyümölcsfák, vetések. A várható károkat egyelőre nehéz felmérni.

Visszafogja a rossz időjárás az idegenforgalmat is, a strandok konganak az ürességtől, szabadtéri rendezvények válnak lehetetlenné.

Negatív hatással van az időjárás egészségi helyzetünkre és kedélyállapotunkra is. Az erős változások megterhelik szervezetünket, erősödnek a depressziós panaszok, sok a meghűléses megbetegedés.

A rendkívüli idő alaposan felforgatta mindennapi életünket és programjainkat. A kellemetlen tavaszvég után mindannyian szép nyárkezdetre vágyunk, de erre a következő napokban még nincs sok esélyünk, csak lassú javulás várható.