Rendkívül erős csapadékzóna érte el hazánk déli és keleti, majd egyéb tájait szombaton délután, az esőzések az éjszaka során is folytatódtak. A délelőtt lassanként keletre húzódó és fokozatosan gyengülő csapadékzóna déltől ismét erősödött, és további jelentős csapadékok várhatók. A folyók, patakok vízgyűjtőin a talaj telítődött, a párolgás minimális, minden esőcsepp növeli a vízszintet. Észak-Magyarországon a kisebb vízfolyások sok helyen kiléptek medrükből.

A rendkívüli időjárás egyre jobban terheli folyóink vízgyűjtőit, északon és keleten komoly árvízveszély alakul ki. A Tisza-vízgyűjtőjén vízzel telített a talaj. A kisebb patakokon, folyókon az újabb esőzésekben bárhol gyorsan kialakulhat kritikus állapot. Az Észak-magyarországi kisebb vízfolyások veszélyesen megáradtak, sokfelé okoztak, okoznak komoly károkat. Nagymértékben megnőtt a keleti országrészben a belvízzel borított területek nagysága is.

A vasárnap délelőtti gyengülés után a délután folyamán a keleti országrészben ismét erősödő csapadéktevékenységre kell készülni. Főleg az Alföld és az Északi-középhegység középső részeit fenyegeti a több eső. A csapadékhullám estére kelet, északkelet felé mozdul, de teljes leépülésére csak holnap délutánra számíthatunk.

Eközben nyugaton javul az idő, több órára kisüt a nap és a hőmérséklet is 15 fok fölé emelkedik, de délután a nyugati határszélen kisebb esők előfordulnak.

Késleltetéssel az áradás a Tiszán és más jelentősebb folyóin is megjelenik a következő napokban. Mindent ki kell menteni az árterekről, Szegednél le kell zárni a rakpartot.

Napok óta árad a Duna is, rövidesen Budapesten is sor kerül a rakpartok lezárására.

A rendkívüli időjárás hidegrekordot is döntött, és az árvízen túlmenő veszélyekkel és károkozással is fenyeget.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.