Skandináviában is sokkal jobb idő várható a hétvégén, mint környékünkön. A heves csapadékok lesznek a jellemzőek Közép-Európára. A Fekete-tenger nyugati partvidékén pénteken tombol igazán a hőség, de a hét végén legyengülve oda is elérkezik a hidegfront. Ibéria és Dél-Görögország a legmegbízhatóbb kánikula ügyben.

A kontinens középső területei felett örvénylő több középpontú ciklonrendszert egy magassági hidegcsepp éltet. A hét végén a térségtől a szélrózsa minden irányában kifelé haladva csak melegebb, naposabb idővel találkozhatunk. Tulajdonképpen az őszies idő zónája az Alpokon át az Adriáig tart, keleti határa a Kárpátok keleti gerince. Ebben a régióban változékony napokra készülhetünk. A gyakori felhősödésből helyenként tartósabb, csendesebb eső is kialakul, de kisebb területeken újabb heves zivatarokra kell számítani. Akik a környéken magasabb hegyek megmászására adják a fejüket, csak tapasztalt túravezetővel, jó felszereléssel induljanak útnak. A hegyekben különösen gyorsan változik az idő, percek alatt kitörhet egy zivatar.

Skandináviában - a legdélebbi, változóan felhős térségtől eltekintve - igazán kellemes, napos, nyárias idő várható általában 25 fokos csúcshőmérsékletekkel. Bár már nem olyan hosszúak a nappalok, mint júniusban, de azért mindenképpen jól jár, aki a hétvégét az északi országokban tölti. Még a sarkkörhöz egészen közel is nyári időt találhatunk.

Franciaország nyugati felén kellemes, mérsékelten meleg nyári idő fogadja a turistákat az egész hétvégén át. Városnézésre is kiválóak a feltételek. A Brit-szigeteken hasonló a helyzet, de ott vasárnap délután már egy hidegfront érkezésére van nagy esély.

A Földközi-tenger középső medencéjében, különösen az Adrián romlik jelentősen az idő, többször fordul elő zápor, zivatar, főként a délutáni órákban. A horvát partok közelében időnként viharos bukószelek is jelentkezhetnek. Ugyanakkor Spanyolország és Görögország déli vidékein tombol a nyár, "napbiztos" a hétvége.

Külön kell szólni a Balkán keleti feléről. A Kárpát-medencét elért hidegfrontok előtt forró levegő áramlik a térségbe, így pénteken Romániában és Bulgáriában akár 40 fokot is elérhet a hőmérséklet. A hét végén egyre keletebbre érkezik a hidegfront, a zivatarok szombat este a Fekete-tenger partvidékét is elérhetik, ennek ellenére ott még vasárnap is várhatóan 30 fok fölé melegszik a levegő. A Fekete-tenger hőmérséklete éves csúcsán van, a román és bolgár partokon helyenként eléri a 27 fokot.