14:40-kor megmozdult a föld Budapesten. Főleg Dél-Pesten volt komolyan érezhető a rengés, a XVII. kerületből károkról is érkezett hír: megrepedtek a járdák és helyenként megszakadt az áramszolgáltatás. A rengést a Jászság irányába, Budapesttől keletre 50 km-re, Turán is jól érezték.

Mint már 15: 07-es első közlésünkben közzétettük, az ICI Interaktív Meteorológia szolgálatos meteorológusa is jól érezte a rengést a XVIII. kerületi, Üllői úti ügyfélszolgálati irodában. Azóta újabb információk érkeztek Szolgálatunkhoz. Egy gyenge előrengés után egy jelentős oldalirányú elmozdulás történt, megmozdultak a bútorok. Itt kárról nincs tudomásunk.

A beérkező telefonok alapján Dél-Budán is jól érezhető volt a rengés. A XVII. kerületi erősebb rengés egy Budapesttól keletebbi epicentrumot valószínűsít. A kerület déli részén a rengéd előtt erős morajlás hallatszott, majd több rengés, elhúzódó remegést lehetett érezni. A házak falától elváltak a járdák, fél órára megszakadt az áramszolgáltatás.

Pécelről, Maglódról, Gyömrőről is komoly hírek érkeztek. A lakosok a szabadba menekültek az erős zúgás és épületmozgás elől. A hangok egy tank rendkívül erős zúgásához hasonlítottak.

Az állatok előre érezték a veszélyt, idegesen szaladgáltak.

Sokan kérdezik, hogy van-e összefüggés az év rendkívüli időjárása és a rengés között? A tudomány mai állása szerint ilyen kapcsolat nem mutatható ki. Emellett az is igaz, hogy az ilyen jellegű szárazföldi földrengések nem gyakorolnak jelentős befolyást az időjárásra sem, nyugodtan mehetünk szilveszterezni a szokatlanul szinte tavaszias hőmérsékletekben a korábbi előrejelzéseink alapján.