Vágólapra másolva!
A Dean hurrikán ereje teljében érte el kedden Mexikó partjait. Mára a hurrikánt a Saffir-Simpson skála legmagasabb ötös fokozatáról a legalacsonyabb egyesbe sorolták vissza azt követően, hogy a trópusi szél ereje a Yucatán-félszigetet elérve gyengült.
Vágólapra másolva!

Miután kedden óriási, 5-ös fokozatú hurrikánként elérte Mexikó partjai a Dean, fokozatosan vesztett erejéből és jelenleg a Saffir-Simpson skála legalacsonyabb 1-es fokozatába tartozik. Korábban a hurrikánban mért, 320km/órás széllökések, mára már "csak" a 130 km/órát érik el.

Ennek az oka, hogy amikor a hurrikán eléri a szárazföldet, elveszti a nedvesség-és az energia-utánpótlását, ráadásul az esőzések a maradék nedvességet is kiveszik belőle. A talajmenti súrlódás során is veszít energiájából, így gyorsan csökken az ereje.

Jelenleg a Dean hurrikánnal is ez a helyzet, Mexikó partjait elérve fokozatosan legyengült. A meteorológusok szerint azonban újra erőre kaphat, ha eléri a meleg Golf-áramlatot, ahol a meleg vízfelszín és a nedvesség kedvező feltételeket teremt a hurrikán erősödéséhez.

Mielőtt 1-es fokozatú hurrikánná szelídült volna a Dean, fákat tépett ki a mexikói partoknál és heves esőzéseket okozott. Legkevesebb 12 ember vesztette életét a hurrikán miatti esőzésekben és viharokban.