Hidegre fordul Európa időjárása

Vágólapra másolva!
Kelet- és Közép-Európa időjárását egy markáns ciklon alakítja a hétvégén, hideg, esős őszi időt okozva. Oroszország északi területein a hétvégén nagyobb havazás is várható. Csak a kontinens nyugati részén lehet napos, csendes őszi időre számítani.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Skandináv-félsziget és Észak-Európa felett elhelyezkedő markáns ciklon okoz csapadékos, hideg időjárást az északi országokban. A ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része, Oroszországtól, Lengyelországon át egészen Németországig elnyúlik. A front hatására ezekben az országokban csökken a nappali felmelegedés, a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé még a 10 fokot sem éri el.

A Brit-szigetek időjárását anticiklonális hatások alakítják, ezért többnyire száraz, napos időre lehet készülni. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul.

Nyugat- és Közép-Európa felett szintén anticiklon okoz száraz, napos időt. A sok napsütés hatására lassan melegszik a levegő, és a hőmérséklet csúcsértéke általában 14, 19 fok között alakul.

Sekély ciklonok okoznak csapadékos időjárást Spanyolország keleti részén és a Balkánon. A délutáni hőmérsékletek 20 fok közelében alakulnak.

Szombaton egy sekély ciklon éri el Portugália partjait, így itt is esősre fordul az időjárás. Kelet-Európában, Oroszországtól egészen Görögországig egy markáns ciklon hidegfrontja okoz erős lehűlést és kiadós esőzéseket. Oroszország északi területein jelentősebb havazásra is számítani lehet.

A hétvégén az erős északnyugati széllel sarki eredetű hideg levegő érkezik a kontinens középső és keleti területei fölé, a legmagasabb nappali hőmérsékletek sok helyen még az 5 fokot sem érik majd el.

Nyugat-Európában, főként Franciaországban továbbra is tartja magát a csendes őszi idő, sok napsütéssel és 20 fok körüli hőmérsékletekkel.