Heves esőzések, aszály és forróság a nagyvilágban

Vágólapra másolva!
Míg Haiti szigetén az elmúlt napokban zajló heves esőzés következtében kialakult földcsuszamlások nehezítik az ott lakók életét, addig Cipruson az aszály okoz egyre nagyobb problémát. Indiában pedig már hetek óta tart a hőség, Nagpurban lassan már három hete 40 fok feletti csúcshőmérsékleteket mérnek.
Vágólapra másolva!

Latin-Amerika egyik legszegényebb és legsebezhetőbb országa Haiti, ahol az erdőirtások során a sziget erdőinek közel 90%- át kivágták. Ez azért is jelent óriási problémát, mert az erdőirtás következtében a talaj kevesebb vizet képes elnyelni, és mivel már nincsenek fák, amelyeknek a gyökerei útját állhatnák a meginduló nedves talajnak, már semmi sem védi a falvakat a földcsuszamlások ellen. A mostani felhőszakadás alkalmával lehullott eső felduzzasztotta a hegyekből induló folyókat, és a sáros folyam házakat döntött össze a sziget fővárosának, Port-au-Prince-nek a közelében. A földcsuszamlásnak eddig legkevesebb már három halálos áldozata van.

Míg Haitin az óriási esőzés, addig Cipruson épp az eső hiánya okoz egyre nagyobb problémát. A szigeten az idei télen minimális mennyiségű csapadék hullott, és a hivatalos mérések azt mutatják, hogy az elmúlt 35 évben Ciprus átlagos évi csapadékmennyisége körülbelül 20 százalékkal csökkent. A szigeten már hetek óta nem volt kiadós esőzés, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy a nyár közeledtével egyre melegebbek lesznek a nappalok, a hőmérséklet helyenként már most is megközelíti a 30 fokot, ami súlyos vízhiány kialakulásához vezethet. A ciprusi kormány már tárgyalásokba kezdett Görögországgal, hogy a következő két hónapban esetleg onnan importálnának vizet a sziget lakói számára.

Indiában már három hete tart a forróság, amely a legújabb előrejelzések szerint várhatóan még a jövő hét folyamán is folytatódik. Nagpurban már április 11-e óta nem csökkent 40 fok alá a nappali hőmérséklet. Az eddigi legmelegebb nap április 24-e volt, akkor 44,6 fokig melegedett a levegő.