Óriási esőzések, tornádók és forróság a nagyvilágban

Vágólapra másolva!
A hétvégén heves esőzés volt Pakisztán északnyugati részén, az esőzés következtében kialakult földcsuszamlásoknak eddig legkevesebb 10 halálos áldozata van. Az Egyesült Államok középső területein tornádók pusztítottak, az Indiában található Nagpurban pedig már több mint egy hónapja nem csökken 40 fok alá a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A szombat délutántól vasárnap délutánig tartó esőzés során Pakisztán északnyugati területein szokatlanul nagy mennyiségű csapadék hullott le. A kiadós csapadék az elmúlt hetek forrósága után felfrissülést hozott az érintett területekre, de emellett sokfelé fellazította a talajt is. Az esőzést követő földcsuszamlások számos lakóházat elsodortak.

Viharos hétvégén vannak túl az Egyesült Államok középső területein élők is, ahol a hétvégén kialakult tornádók okoztak óriási pusztításokat.

Az Egyesült Államokban a tornádók kialakulásának legveszélyesebb időszaka a tavasz és a kora nyár. Ekkor a Mexikói-öböl felől érkező meleg, nedves levegő találkozik a Sziklás-hegység felől érkező hideg levegővel, és a nagy hőmérsékletkülönbség miatt intenzív feláramlási folyamatok indulnak meg.

A hétvégén kialakult tornádók 8 halálos áldozatot követeltek. Ezzel együtt idén már közel 100 ember vesztette életét a tornádók miatt, és az igazi tornádószezon még csak most indul.

Az elmúlt hetekben már beszámoltunk az Indiát sújtó hőhullámról. Mára már az ország nagy részén mérséklődött a meleg, de van egy város, amelyben továbbra is tartja magát a 40 fok feletti forróság. A legmagasabb nappali hőmérséklet Nagpurban már április 11-e óta nem csökken 40 fok alá. A forró nappalokat meleg éjszakák követik, a hőmérséklet ilyenkor is 25 fok felett marad.