Extrém időjárás Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Szokatlanul meleg nap a mai Ausztráliában. A kontinens szívében található városokban, Gilesban és Alice Spingsben is megközelítette a 30 fokot a maximum hőmérsékleteket. A tél derekán ez a nagy meleg még Ausztráliában is szokatlan.
Vágólapra másolva!

Ausztrália éghajlata rendkívül változatosnak mondható. A part közeli területeken viszonylag kisebb változékonyságot mutat az időjárás, az óceán kiegyenlítő hatása ugyanis mérsékli a téli és nyári, valamint a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket. Az ország belsejében azonban elsősorban a kontinentális éghajlati jellegzetességek uralkodnak, így itt sokkal szélsőségesebb az időjárás.

Ausztráliában július a leghidegebb középhőmérsékletű téli hónap. Az ország belsejében található területeken az átlagos havi középhőmérséklet ilyenkor kevéssel 20 fok alatt alakul.

Az Ausztrália szívében található, Gilesben szerdán a maximum hőmérséklet meghaladta a 30 fokot, így körülbelül 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor megszokottnál. Gilesben 31 fokot megközelítő meleget már több mint 50 éve nem mértek. A valamivel nagyobb városnak számító Alice Springs sem marad el sokkal a 30 fokos hőségtől, a hőmérő higanyszála itt 29 fokig emelkedett.

A térségben a mostani meleg elég hirtelen érkezett, hisz egy héttel ezelőtt még a 15 fokot is alig haladta meg a hőmérséklet. Nem is beszélve arról, hogy vasárnap Sydneyben még havazott.