Hétvégén változik a hóhelyzet

Vágólapra másolva!
Meglehetősen változékony hétvége előtt állunk. Országszerte számíthatunk kiadós csapadékra, de a halmazállapot az utolsó pillanatig bizonytalanságot hordoz magában. Északkeleten általában hóesés várható, délnyugaton nagy valószínűséggel eső fog esni. Jelentősen változnak a hóviszonyok.
Vágólapra másolva!

Európa időjárását jelenleg a nyugaton elhelyezkedő markáns ciklon, és a Kelet-európai-síkság felett lévő anticiklon határozza meg. A Kárpát-medencében a hétvégén a ciklon csapadékot hozó frontjai kerülnek előtérbe. A magasban enyhébb, nagy nedvességtartalmú légtömegek érkeznek. Ugyanakkor az alsó 500-1000 méteren tartózkodó hideg levegő csak nehezen, lassan mozdul. A fokozódó délies áramlással szemben a Kárpát-medence északi hegyvidékei akadályt képeznek, északon és északkeleten beszorul a hideg levegő.

A csapadékképződés szintjén a nullafokos határ várhatóan valahol Magyarország felett húzódik, így északon, északkeleten akár jelentős havazás sem kizárt. Máshol esőként csapódik ki a pára, de az alsóbb hideg réteg miatt sokfelé fagyott esőre, ónos esőre számíthatunk. Csupán délen, délnyugaton várható fagypont feletti hőmérséklet, ott esőre lehet készülni.

A főváros a halmazállapot tekintetében a határvonal közelében fekszik. Várhatóan szombat délután havazás kezdődik a térségben, vasárnap viszont ónos eső, majd eső is előfordulhat.

Míg északon, északkeleten 10-20 cm-rel is gyarapodhat a hótakaró, az ország egy jelentős részén vékony jégréteg keletkezik a havon, a tisztán esős területeken pedig számottevő olvadásra készülhetünk.