Havazás Németországban és Svájcban

Vágólapra másolva!
Svájcban és Németországban helyenként 500 méter alá csökkent csütörtök reggel a havazás határa. Zürichben 9 cm hó hullott, a hegyvidékeken 30 centinél is vastagabb friss hóréteg alakult ki.
Vágólapra másolva!

Európa nyugati és északi vidékén örvénylő ciklonoknak köszönhetően egy rendkívül markáns frontzóna alakult ki a kontinens közepe táján. Míg a Kárpát-medencében 20 fok feletti hőmérsékletek is előfordulhat, az Alpok nyugati vidékén valamint Németországban helyenként csütörtök reggel 400 méterre csökkent a havazás határa.

Németország középhegységeiben a friss hó vastagsága sokfelé meghaladja a 10 cm-t, a Fekete-erdő magasabb csúcsain 30 centinél is vastagabb hótakaró borítatta be reggelre a tájat. Svájcban nagy területen esett a hó az ország alacsonyabb részein is. Zürich városát például 9 centis hótakaró lepte el, és lepte meg a város lakóit reggel.

A korai hó természetesen nem marad meg sokáig. A hétvégén az Alpok nyugati részén is igen erős melegedés kezdődik, amely várhatóan 2000 méter magasságig elolvasztja a korai hótakarót.