Orvosmeteorológia - dermesztően hideg éjszakák

Vágólapra másolva!
Napról-napra hidegebb időnk lesz. A csapadékos, szeles időnek köszönhetően alacsony a légszennyezettség, vastagon felöltőzve érdemes lehet kisebb sétára indulni.
Vágólapra másolva!

Szerdán a frontra érzékenyek kettős fronthatásra készüljenek. Fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet. A déli, kora délutáni órákban az egész országra kiterjedő havazásra készülhetünk. Az élénk északias szél miatt többfelé hófúvás nehezítheti a közlekedést. A hóesés miatt csökken a látástávolság és sokfelé találkozhatunk csúszós utakkal, ezért az autósok fokozott odafigyeléssel közlekedjenek. Az élénk hideg szélben még fázósabb lehetsz, továbbra is figyelj a kellően meleg öltözékre.

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatásra készülhetsz. Jelentős mennyiségű csapadékra már nem kell számítani, legfeljebb egy-két centivel gyarapodhat a kialakult hótakaró. A fagyos reggel után már napközben is nagyon hideg lesz, ezért vastagon öltözz fel. Sálra, sapkára és kesztyűre is szükséged lesz. A csapadékos, szeles idő miatt alacsony a légszennyezettség, ezért ha lehetőséged van rá, mozdul ki a lakásból és indulj egy kisebb sétára a jó levegőn.

Pénteken is hidegfronti hatás terheli szervezeted és folytatódik a sarkvidéki eredetű, hideg levegő beáramlása. Az éjszakai órákban már helyenként -10 foknál is hidegebb lesz, és napközben is sokfelé -5 fok alatt marad a hőmérséklet. A szél továbbra is élénk lesz, amely tovább csökkenti hőérzeted, rétegesen és vastagon öltözz fel, hogy elkerüld a megfázást. Ha teheted, igyál meg egy csésze forró teát, amely amellett, hogy kellemesen felmelegít, jótékony hatással is bír. A kedvező hatások a tea alkotóelemeinek köszönhetők. Legfontosabbak a polifenolok és a flavonoid származékok. Az előbbi baktérium- és vírusölő hatású, illetve gátolja a koleszterin felszívódását, ezáltal akadályozza az érelmeszesedés és más szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A flavonoid vegyületek antioxidáns hatású anyagok, így megkötik a szervezetünkben felhalmozódott szabad gyököket.