Orvosmeteorológia - kulcsfontosságú a táplálkozás a márciusi télben

Vágólapra másolva!
A héten még nem jön meg a tavasz. Az immunrendszer sokaknál éves mélypontján van, a táplálkozásnak a megnövekedett energiaszükséglet és a megfelelő vitaminellátást úgy kell teljesítenie, hogy közben a mértékletességre is hangsúlyt kell tenni. A változékony időben a légszennyezettség minimális. A hőérzet gyors változása enyhe megterhelést jelenthet.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szerdán hideg és melegfront egyaránt lesz az ország felett, míg kedden és csütörtökön a Kárpát-medencét elkerülik a markánsabb időjárási frontok.

Kedden a hajnali órákban a márciushoz képest erős fagyok várhatók, északon -10 fok sem kizárt. Napközben kevéssel fagypont felett tetőzik a hőmérséklet, és még nem lesz sok a felhő. A szervezet ellenálló-képessége a hosszú tél után sokaknál éves minimumán van. Ilyenkor különösen fontos a nem túl bőséges, ugyanakkor vitaminokban gazdag étkezés, amelyet a primőr zöldségek megjelenése előtt akár táplálék-kiegészítőkből is származhat. Mindeközben a hideg idő miatt megnövekvő energiaszükséglet mennyiségi, szénhidrátban és esetleg zsiradékban gazdag étrendet indokolna. A kettő között kell megtalálni az egyensúlyt, amelyben például a mézfogyasztás is segítséget jelenthet.

Szerdán északon ismét nagyon hideg lesz a reggel, délnyugaton pedig hóesés kezdődik. A hőérzet igen csalóka lehet. Márciusban rohamosan erősödik a napsugarak ereje, amely a néhány fokkal fagypont feletti hőmérséklet mellett is magas hőérzetet kelt. A napsütés megszűntével azonban hirtelen a tényleges értékre csökken a hőérzet. Emiatt különösen fontos a réteges öltözködés! A testet közvetlenül érintő ruhák lehetőleg természetes anyagúak legyenek!

Csütörtökön a hóesés átterjed az ország északi és keleti vidékére. A változékony, gyakran szeles idő hatására a légszennyezettség minimális, így még a belvárosokban is bátran sétálhatunk - persze jól felöltözve.