Zivatarok csökkentik a fülledtséget

Vágólapra másolva!
A Balti-térségtől a Földközi-tenger medencéjének középső részéig északkelet-délnyugati irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna alakítja az időjárást. A frontzóna déli melegfronti szakasza mentén szórványosan alakultak ki zivatarok a Kárpát-medence térségében.
Vágólapra másolva!

Hullámzó frontrendszer húzódik északkelet-délnyugati irányban a Balti-térségtől Európa középső feléig. Ugyanakkor egy mediterrán ciklon vonul a Földközi-tenger medencéjének középső része irányából Közép-Európa felé. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében dél, délnyugat felől a magasban nedves, labilis légtömegek érték el a Kárpát-medence térségét.

A vázolt időjárási helyzet kedvezett a zivatarok kialakulásának. Délutánra többfelé magasra tornyosultak a gomolyfelhők, és északon, északkeleten egyre többfelé alakultak ki zivatarok. A zivatarok észak, északkelet felé mozognak, fokozatosan egyre intenzívebbé válnak a következő néhány órában, majd a Felvidék felé elhagyja a csapadékzóna az országot.

Ugyanakkor délután délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezése várható, ezért késő délutántól, estétől a Dunántúl déli részén várhatók újabb zivatarok. Egy-egy hevesebb góc is kialakulhat, viharos széllökés kíséretével.