Félmilliárd liter olaj ömölhetett a Mexikói-öbölbe

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy a Mexikói-öböl legnagyobb olajömlését okozta a Deepwater Horizon olajfúró torony. A felrobbant és elsüllyedt mélytengeri kútból már 140,6 millió gallon (532 millió liter) kőolaj kerülhetett a tengerbe. A szivárgás két és fél hónapja tart.
Vágólapra másolva!

A szivárgás mértékéről csak találgatások látnak napvilágot - ez a 140,6 millió gallonos adat az amerikai kormányzati becslés felső határa. Ez a mennyiség viszont meghaladja a korábbi rekordot: 1979-1980-ban 140 millió gallon olaj ömlött ki az Ixtoc I feltáró kútból Mexikó partjainál; az volt a világ harmadik legnagyobb ilyen olajszivárgása.

A kormányzati becslések szerint a mostani szivárgás alsó határa 71 millió gallon (271 millió liter), vagyis legalább ekkora mértékű környezetszennyezés történt. Barack Obama elnök már korábban az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának nevezte a 71 napja tartó szivárgást. Az olaj a tengerfenék alatt több mint ezer méteres mélységben található lelőhelyről tör fel.


A kiömlött olaj szerint fogják bírságolni a BP-t

Az olajömlés mértékének megállapítására azért is szükség lesz, mert valószínűleg az alapján fognak bírságot kiszabni a katasztrófáért felelősnek tartott BP brit vállalatra. Az adatra a környezet helyreállításával kapcsolatos műveletekhez is szükség lesz.

A 140,6 millió gallonos értéket úgy számolták ki, hogy kivonták a kútból feltört olaj mennyiségéből azt, amennyit a BP az olajfogó rendszerekkel összegyűjtött. A kiömlött olajnak csak egy része jut fel a felszínre, a szennyeződés nagy tömegei a tenger mélyebb rétegeiben rekedtek, az ökoszisztéma különböző részeit fenyegetve (erről lásd összeállításunkat: Mélytengeri veszedelem - az olajkatasztrófa képekben).

A hatóságok a tenger tisztítási folyamatának hatékonyabbá válását remélik attól, hogy előző nap megérkezett a térségbe a világ legnagyobb olajfölöző hajója. A Bálna nevet viselő tajvani jármű a remények szerint naponta 20 millió gallon (79,5 millió liter) szennyezett vizet lesz képes átszűrni, és kimondottan a Mexikó-öbölbeli felhasználásra alakították át. A tanker képgalériáját itt lehet megnézni.

Környezetvédő csoportok közben pert indítottak a BP ellen, mert szerintük "szinte bizonyos", hogy veszélyeztetett teknősfajták példányai pusztulnak el a tenger felszínén végrehajtott ellenőrzött olajfoltégetések miatt.