Partra űzött az olvadás több tízezer rozmárt Alaszkánál

Vágólapra másolva!
Partra kényszerült több tízezer rozmár Alaszkánál, mivel elolvadtak a jégtáblák, amelyeken rendszerint pihenni szoktak. Elengendő táplálékot viszont találnak.
Vágólapra másolva!

Bár az állatok nagy száma miatt a hasonló jelenség szokatlannak számít, a múltban már legkevesebb kétszer is előfordult, 2007-ben és 2009-ben. Ezekben az években is a korábban alig tapasztalt léptékben húzódott vissza a jégtakaró.

A rozmárok most Point Lay közelében egy 1,6 kilométeres partszakaszon zsúfolódtak össze - mondta el Anthony Fischbach biológus (a helyszínt itt lehet megnézni a Google térképén).

Szakértők attól tartanak, hogy a közel egytonnás állatok agyonnyomhatják egymást, ha pánik tör ki. Az amerikai vadvédelmi szolgálat menekülési útvonalak kialakításán fáradozik a számukra, hogy elkerüljenek egy esetleges katasztrófát.

A rozmárok bizonytalan ideig maradhatnak a parton, a biológus becslése szerint elegendő táplálékot találnak maguknak.

Az időjárási statisztikákkal foglalkozó hivatal képviselője elmondta, a jég már régóta visszahúzódóban van, ez vélhetően az éghajlatváltozással függ össze. "Valószínű, hogy még több ilyen nyarat érünk meg, nincs jele az északi-sarki jég regenerálódásának" - fogalmazott a szakember.