Vízzel rombolná le a tájfunt a tájfungátló tengeralattjáró

Vágólapra másolva!
Tájfungátló tengeralattjáróra szerzett szabadalmat egy japán, hidraulikus berendezések tervezésével foglalkozó cég. A járműve lemerül a felszín alá a trópusi ciklon útvonalában hajózva, majd hideg vizet pumpál a felszínre, így akadályozva meg a tájfun továbbhaladását.
Vágólapra másolva!

A tengeralattjáró 30 méteres mélységbe merülve szivattyúzza a felszínre a vizet. A pusztító erejű trópusi ciklonok kialakulásához meleg, 25-26 fokos tengervíz szükséges (továbbá hasonlóan meleg és nedves trópusi levegő). A vízfelszín lehűtésével a tájfun egyszerűen elenyészik - állítja Mie városában működő fejlesztő cég, az Ise Kogyo dokumentációja.

A találmány lényege annyi, hogy több, egyenként húsz méter hosszú csövű vízpumpát szerelnek a tengeralattjáró orrába és tatjába. A 70 cm-es csöveken áramlik fel a hűvösebb víz a felszínre - mondta el az Ise Kogyo képviselője, Tomostsu Omori a The Daily Telegraph brit napilapnak.


Többezer ember életét menthetné meg

Minden egyes tengeralattjáró percenként 480 tonna vizet képes percenként a felszínre juttatni. A tervek szerint húsz járműből álló flottát irányítanának a tájfun útjába. A számítások szerint a tengeralattjárók 3 Celsius fokkal tudnák csökkenteni a tenger felszíni hőmérsékletét egy óra alatt és 57 ezer négyzetméternyi területen, elvágva a tájfun melegvíz-utánpótlását. A cég jelenleg partnereket keres egy prototípus kifejlesztéséhez. A tájfungátló berendezés ötlete egyébként a cég elnökétől, Koichi Kitamurától származik.

Minden évben több tucatnyian halnak meg Kelet-Ázsiában a szokásos őszi tájfunszezonban, amikor a trópusi ciklonok partot érnek. Legutóbb a Fanapi tájfun szedett két áldozatot Tajvanon, és összesen 157,7 millió amerikai dollárnyi kárt okozott (erről bővebben: Évszázados esőzést hozott a tájfun Kínában). A sziget egyes vidékein egy méternyi csapadék hullott mindössze huszonnégy óra alatt. Tajvanon az idei szezonban eddig a Fanapi volt a legerősebb tájfun. A Fanapi ezután Kínában pusztított: a legsúlyosabban érintett helyeken, például Jancsun (Yagchun) városában 500 milliméter eső esett, áradásokat, földcsuszamlásokat okozva.

Az utóbbi két évtized legpusztítóbb tájfunja a Thelma volt, ami 1991-ben csapott le a Fülöp-szigetekre. A természeti katasztrófában legalább hatezren haltak meg - ez azóta is rekordnak számít . A halálesetekre emlékezve és az okozott károk miatt a Thelma nevet azóta nem használják a tájfunszezon viharainak megkülönböztetésére (a többi, hasonló okok miatt visszavont név itt olvasható).