Mínusz húsz fok és hófúvás is lesz a héten

Vágólapra másolva!
A legfrissebb számítások szerint egész héten folytatódik a hideg, téli időjárás. Péntek hajnalban helyenként -20 fokra csökkenhet a hőmérséklet, szombaton pedig a déli megyékben újabb jelentősebb havazás várható többfelé erős széllel, hófúvással. Jövő héten enyhülés kezdődik.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban Borsodban már előfordultak -15 fok alatti hőmérsékletek. Éjszakáig van utánpótlása az északias áramlással hazánk fölé érkező hideg légtömegnek, egy minimális nagytérségű rendezett feláramlásnak köszönhetően elszórtan fordul elő hószállingózás, hózápor, kisebb havazás. Később egyre többfelé csökken a felhőzet, megnyugszik a légkör. Csütörtök hajnalban nagyobb területen lehet -15 fok alatti lehűlésre készülni, igazán hidegnek azonban a péntekre virradó éjszaka ígérkezik. Akkor az Alföldön és az Észki-középhegység völgyeiben -20 fok sem kizárt.

A szélsőséges hideghez négy időjárási feltétel teljesülése szükséges: minimális vízgőztartalmú levegő, derült éjszaka, szélcsend és minél frissebb hófelszín, amely igen jól szigetel és a felszínről érkező hőáramlást megakadályozza. Ezen feltételek péntek hajnalban főként a keleti országrészben teljesülnek.

Szombaton egy ciklon vastag felhőzete éri el az országot. A déli megyékben kiadós havazás várható, a megerősödő szél hófúvást okozhat. Jelentősen romlanak majd a közlekedési feltételek.

Megjön az enyhülés

Vasárnaptól a magasban egyre enyhébb légtömegek érkeznek. A kezdeti havazást ónos eső, majd eső váltja fel. A Tiszán és mellékfolyóin sajnos újabb árhullám vonulhat le az ünnepek alatt - legalábbis ezt mutatják a jelenlegi számítások.